Trucuri și sfaturi

Înființarea culturilor legumicole în sere și solarii

Înființarea culturilor legumicole în sere și solarii
Înființarea culturilor legumicole în sere și solarii

Cultivarea legumelor în spațiile protejate, asemenea serelor și solariilor, prezintă multe avantaje, în special atunci când vine vorba de producții pe tot parcursul anului. Astfel, se creează un microclimat special, iar plantelor li se asigură o temperatură optimă de dezvoltare.

În prima perioadă de plantare, specialiștii recomandă să se cultive plante mai puțin pretențioase la condițiile de temperatură, cum ar fi salata, ridichile de lună, ceapa verde, usturoiul verde, mărarul, pătrunjelul pentru frunze.

În următoarea perioadă, atunci când valorile termice cresc și se stabilizează, în special pe timpul nopții, pot fi cultivate și tomatele, ardeiul gras, castraveții, pepenele galben, dovleceii sau fasolea verde. Culturile precum salata, gulioarele, varza timpurie pot fi plantate în mai multe cicluri de producție.

Plante legumicole pe care le poți planta în sere și solarii

În sere, se pot cultiva următoarele plante:

  • ciclul I iarnă-vară, în sere încălzite – tomate, ardei, vinete, castraveți cu fructe lungi
  • ciclul I primăvară-vară, în sere încălzite – castraveți cu fructe lungi, castraveți cu fructe semilungi, pepeni galbeni
  • ciclul I primăvară-vară, în sere semiîncălzite – fasole păstăi, tomate, ardei, castraveți cu fructe lungi, castraveți cu fructe semilungi
  • ciclul I intermediar primăvară-vară sau toamnă, în sere neîncălzite – pepeni galbeni, tomate, ardei, vinete, castraveți cu fructe mici, tip cornichon
  • ciclul II vară-iarnă, în sere încălzite – fasole păstăi, tomate, ardei
  • ciclul II vară-toamnă, în sere neîncălzite – castraveți cu fructe lungi, castraveți cu fructe mici, tip cornichon, fasole păstăi

În solarii, se pot cultiva următoarele plante:

  • tomate – la cultura de ciclu scurt se pot recolta între 40-50 t/ha, iar în ciclul prelungit între 55-70 t/ha
  • ardei – în solarii se pot recolta 35-45 de t/ha la ardeiul gras și 10-15 t/ha la ardeiul iute, iar în sere între 40 și 80 de t/ha de ardei gras și între 10-20 t/ha de ardei iute.
  • fasolea de grădină – se poate recolta eșalonat, cu o producție cuprinsă între 7-8 t/ha la fasolea oloagă și de 25-30 t/ha la fasolea urcătoare
  • castravete – se poate cultiva în mai multe cicluri. În ciclul I, pot rezulta 100/220 t/ha pentru castraveții cu fructe lungi și între 80-140 t/ha la cei cu fructe semilungi. În ciclul al II-lea, se pot obține 60-80 de t/ha, la castraveții cu fructe lungi, și 30-60 de t/ha, la cei cu fructe mici
  • salata – se pot obține 25-30 t/ha, în cultură pură

Avantajele și lucrările de pregătire a serelor și solariilor

Deși costurile de producție sunt mai mari față de culturile de grădină sau câmp, există multe avantaje care pot influența alegerea spațiilor protejate. Printre acestea, regăsim o producție continuă prin posibilitatea eșalonării acesteia și recoltării în perioade diferite ale anului. De asemenea, un alt avantaj îl constituie calitatea superioară a produselor prin microclimatul care oferă nivelul optim de lumină, umiditate, căldură și nutrienți.

Un alt factor foarte important este evitarea pericolului produs de interperii, cum ar fi grindina, înghețurile, brumele târzii de primăvară și timpurii de toamnă sau furtunile puternice. Lucrările de pregătire și întreținere specifice fiecărei specii sunt foarte necesare, prelungind termenul producțiilor.

Lucrările de pregătire constau în asigurarea de:

  • alegerea optimă a terenului – specialiștii recomandă ca terenul să fie plan, cu expunere sudică sau sud-estică, ferit de umbra clădirilor din jur
  • direcția vântului – sera sau solarul nu trebuie să fie pe direcția vânturilor dominante
  • nivelul apei freatice – nivelul apei freatice trebuie să fie la o adâncime de 1,5-2,0 m
  • solul fertil – solul în care urmează să fie plantate legumele trebuie să fie fertil, în caz contrar se recomandă aplicarea de tratamente cu fertilizanți în funcție de necesitatea culturii
  • resurse – sera sau solarul au nevoie de surse de energie electrică, apă și energie termică

Dezinfectarea spațiilor protejate

În primul rând, spațiul protejat necesită o verificare atentă și consolidarea elementelor de rezistență. Elementele deteriorate trebuie îndepărtate și înlocuite. Spațiul trebuie protejat cu folie de polietilenă cu cel puțin 8 zile înaintea plantării legumelor pentru a ajunge la o temperatură optimă.

Scheletul spațiului protejat se dezinfectează, asemenea uneltelor necesare. De asemenea, lucrările de întreținere trebuie să păstreze următoarea ordine:

  • igienizarea părților de construcție a spațiului protejat
  • dezinfectarea uneltelor și a echipamentelor
  • igienizarea și pregătirea solului pentru plantare
  • îndepărtarea resturilor vegetale – lucrare de protecție fitosanitară
  • afânarea, arăturile adânci – asigură drenarea optimă a solului
  • evacuarea apei strânsă în bălți
  • nivelarea și modelarea solului sub formă de benzi
  • înființarea unor noi culturi – se realizează vara, la culturile succesive asemenea castraveților sau conopidei de toamnă

Înființarea culturilor în spații protejate

De cele mai multe ori, în spațiile protejate, culturile se înființează cu ajutorul răsadurilor și mai puțin prin semănare. Astfel, producerea răsaurilor este un factor foarte important. Răsadurile trebuie să fie sănătoase și cumpărate de la centre de specialitate.

Un răsad sănătos înseamnă un răsad cu rădăcini puternice, nealungit, cu frunze de culoare verde închis și cu tulpini scurte, fără să prezinte urme de înnegrire a coletului.

Plantarea de răsaduri se poate realiza atât manual, cât și mecanic, prin mașinile de plantat. Factorii de mediu necesari dezvoltării optime a răsadurilor sunt:

  • temperatura și aerisirea – în timpul primăverii, solarul trebuie păstrat închis, temperatura fiind scăzută, iar aerisirea se face în dimineața unei zile însorite. De asemenea, când vremea se mai încălzește, spațiul protejat se mai poate aerisi, însă doar până la ora 16:00, dina cauza răcirii vremii pe perioada nopții.

Din iunie până în toamnă, spațiile protejate se pot ține deschise atât ziua, cât și noaptea. În prima partea a toamnei, acestea se închid, din nou, pe perioada nopții, sau atunci când temperatura scade sau vântul bate cu putere.

  • lumina – în timpul primăverii și al toamnei, trebuie asigurată transparența maximă a materialelor de acoperire. Vara este indicată acoperirea geamurilor de pe acoperiș.
  • umiditatea din aer – pentru a menține un grad optim de umiditate, se efectuează următoarele operațiuni: aerisirea, udări la intervale mai mari sau mai mici în funcție de temperatură, evitarea udărilor prin aspersiune la temperaturi scăzute.

Lucrări generale ale spațiilor protejate

  • afânarea solului
  • irigarea culturilor
  • aplicarea tratamentelor de fertilizare
  • mulcirea solului
  • susținerea plantelor pe spalier
  • copilitul – în special în cazul culturilor de tomate, ardei și vinete
  • cârnitul
  • defoliatul – presupune îndepărtarea frunzelor îmbătrânite și bolnave de la bază

Ca principală măsură de combatere a bolilor și dăunătorilor constă în monitorizarea constantă a culturilor, în scopul identificării timpurie a semnelor și simptomelor.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.