Casa și Grădină

Cum se plantează semințele pentru răsaduri – producerea, îngrijirea și repicarea corectă

Cum se plantează semințele pentru răsaduri - producerea, îngrijirea și repicarea corectă
răsaduri, semințe, plantare

Însămânțarea răsadurilor este un proces care presupune înființarea unei culturi prin plantarea plantelor tinere care au fost crescute în răsadnițe. Cu ajutorul răsadurilor se pot obține culturi timpurii, uniforme, cu randament mult mai mare de prindere în sol, de vegetație și fructificare.

Cu ajutorul răsadurilor se pot cultiva foarte multe legume. Însă, spațiul în care se produc răsadurile necesită câteva condiții stricte: trebuie să fie curat, luminos și ușor de controlat în ceea ce privește temperatura, umiditatea și ventilația.

Plantarea răsadurilor se face în funcție de spațiul în care se produc răsadurile. Astfel, pentru culturile de grădină care se plantează atunci când temperaturile sunt mai mari de 12 grade Celsius, se calculează însămânțarea în funcție de acest factor. De exemplu, dacă răsadul se plantează la 2 luni de la semănare, atunci însămânțarea trebuie să aibă loc în lunile martie, aprilie.

În funcție de necesitatea temperaturii optime a solului, plantele se pot planta la o temperatură a solului de 22-26 grade Celsius, sau de 18-20 grade Celsius pentru a permite semințelor să germineze.

Recipiente, sol și semănat

Spațiile speciale pentru amenajarea răsadurilor se numesc răsadnițe, iar acestea pot fi făcute din mai multe materiale: lemn, ciment, cărămidă, sau, mai nou, din plastic.

Solul optim este un amestec format din mai multe tipuri de pământ (pământ de țelină, obținut din stratul superficial al solului, pământ de grădină, mraniță, pământ de frunze, compost), în funcție de nevoile plantei în sine. Ca sursă de căldură se recomandă folosirea biocombustibilului, adică gunoiul de grajd de cabaline, bovine, ovine și porcine. Un pas foarte important este dezinfectarea chimică a pământului.

Pe lângă tipurile diferite de pământ, se folosește și nisipul de râu și compostul, iar cantitățile diferă de la o cultură la alta. Pentru un metru cub de pământ, se folosesc 3 kg azotat de amoniu, 5 kg de superfosfat și 1 kg sare potasică.

Semănatul se face cu ajutorul semințelor dezinfectate și calitative, în substrat afânat și bine nivelat, manual, prin împrăștiere. După depunerea semințelor, se adaugă un strat de pământ de un centimetru, apoi se tasează ușor și se udă. Urmează ca răsadurile să fie acoperită cu un strat de polietilenă, iar după câteva zile, folia se înlătură câteva ore pe zi, atunci când este cald.

Cum se plantează semințele pentru răsaduri - producerea, îngrijirea și repicarea corectă

La începutul procesului, răsadurile se udă de maxim două ori pe săptămână, în cea mai călduroasă perioadă a zilei. În timp, udările vor fi mai dese. Temperatura potrivită în perioada dintre semănare și răsărire trebuie să fie mai mare, iar gradul de umiditate optim diferă în funcție de cultură. Castraveții, de pildă, au nevoie de umiditate de 80-90% pentru că au un conținut mai mare de apă.

Repicarea și fertilizarea răsadurilor

Repicarea răsadurilor presupune transplantarea acestora la distanțe mai mari unul față de celălalt. Cu această ocazie, plantele vătămate se înlătură, iar rădăcina pivonantă se rupe pentru o ramnificație mai puternică. În cazul în care urmează să repicați răsadurile, atunci acestea trebuie semănate cu 7 zile mai devreme pentru că procesul întârzie perioada de producere.

Repicarea este necesară în special în cazul tomatelor, ardeilor, vinetelor, verzei și conopidei timpurie. Repicarea se efectuează atunci când plantele au deja 1-2 frunze, de obicei pe timp noros și călduros.

Răsadurile se repică în ghivece sau cuburi nutritive pentru culturile de sere și solarii, iar pentru culturile de câmp se repică în cuburi așezate pe solul din solarul încălzit, direct în stratul de pământ pregătit în acest scop sau în răsadnițe calde. Distanțele de repicat sunt și ele diferite, în funcție de cultură. Așadar, pentru culturile forțate se folosesc cuburi sau ghivece cu latura de 10 – 12 cm, pentru culturile din solarii 5 – 7 cm, iar pentru culturile timpurii din câmp 5 cm. Repicarea se face la o adâncime mai mare cu 0,5 – 1cm decât cea în care au stat plantele.

Răsadurile au nevoie de îngrășăminte cu azot, fosfor și potasiu, iar fertilizarea se face de 1-2 ori. Cu câteva zile înainte de plantare, se face o fertilizare cu azotat de calciu, iar cu o zi înainte de plantare se aplică tratamente fitosanitare și o udare până la saturație.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *