Un strat gros de zăpadă poate aduce multe beneficii culturilor de grâu. Grâul semănat în toamnă va germina în perioada iernii, va prinde rădăcini, se va stabiliza. Apoi, gradual, se va acomoda la noul climat. În cazul în care grâul va fi expus constant la temperaturi de minus zero grade, țesutul acestuia poate fi afectat.
Beneficiile stratului de zăpadă
Deși un strat gros de zăpadă ne poate afecta activitatea zilnică, acesta este extrem de benefic pentru culturile de grâu. Printre aceste beneficii, regăsim:
Izolația
Deși factorii genetici joacă un rol foarte important în abilitatea grâului de a suporta temperaturi scăzute în perioada iernii, stratul de zăpadă ajută. Lipsa acestuia poate avea un impact negativ asupra multor culturi, mai ales atunci când temperaturile sunt foarte scăzute.
Stratul de zăpadă protejează cultura de pe câmp, asemenea unei „pături”, împiedicând, în acest fel înghețul. În acest caz, cultura de grâu poate fi afectată permanent.
Bucățile de gheață acumulate pe suprafața solului pot chiar să afecteze coroana sau vârful punctului de creștere al plantei de la suprafață. În acest caz, planta are mai multe șanse să nu se mai dezvolte. După semănarea din timpul toamnei, rădăcinile și coroana vor continua să respire. Folosind oxigenul necesar, se produc gaze ca CO2, etilenă, sau metanol.
Formarea unui strat de gheață blochează, adeseori, schimbul de gaze dintre sol și aer, păstrând toate gazele toxice. Aceste gaze toxice pot sufoca planta și o pot distruge. În medie, un strat de 10 centimetri de zăpadă poate prodeja mult mai bine cultura.
Umiditatea solului
Grâul semănat primăvara poate avea multe beneficii după topirea stratului de zăpadă. Umiditatea solului este un factor foarte important în germinare și în etapele inițiale de dezvoltare. Astfel, zăpada topită va genera umiditate, iar temperaturile scăzute vor menține apa în sol pentru mai mult timp.
Stratul de zăpadă mai ajută și la dezvoltarea rădăcinilor și la protecția solului
Umiditatea din sol datorată topirii zăpezii ajută la dezvoltarea rapidă a rădăcinilor grâului. Chiar și în cazul unei creșteri inactive din perioada rece, rădăcinile vor continua să se dezvolte atunci când au destulă umiditate. Astfel, cultura va fi mult mai productivă.
Stratul de zăpadă ajută foarte mult la stoparea împrăștierii solului. Atât timp cât solul este acoperit de zăpadă, particulele acestuia nu vor fi împrăștiate de vânturi puternice, ceea ce duce la prevenirea eroziunii cauzate de vânt.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!