Știri Agricole

Noua lege a subvențiilor intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021. În ce criterii trebuie să se încadreze fermierii pentru a primi sume de până la 20.000 de euro

Noua lege a subvențiilor intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021. În ce criterii trebuie să se încadreze fermierii pentru a primi sume de până la 20.000 de euro
legea subventiilor

O nouă lege a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional. Aceasta va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021 și a fost propusă de deputatul Ion Ștefan. Astfel, fermierii care vând la procesator pot primi subvenții de până la 20.000 de euro, iar cei care vând direct pentru consum, 10.000 de euro.

Ion Ștefan a comunicat stipulările legii subvențiilor:

”Un proiect legislativ la care am lucrat pentru a ajuta agricultura românească a devenit lege, astăzi, după votul final din plenul Camerei Deputaților, și va intra în vigoare începând cu anul viitor.

Este vorba despre Legea privind stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare prin acordarea unei prime de comercializare de 100 sau de 200 de euro/tonă, pentru produsele aduse pe piață sau spre procesare.

Proiectul, elaborat în 2019, a trecut în prealabil de Senat, iar azi a intrat pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaților. Aici a înregistrat 249 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și o ”abținere”.

Legea instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură, către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali.

Această lege este benefică deopotrivă pentru producători, dar şi pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoase, autohtone, româneşti. Proiectul de lege poate ajuta, de altfel, și la salvarea soiurilor românești, cele pe care le căutăm cu toții la tarabe.

Prima se ridică la 200 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol primar ori produs pescăresc și de acvacultură comercializat către unități de procesare. În cazul crescătorilor de păsări, prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator.

Cei care vând direct către consumatorul final vor beneficia de 100 de euro pe tonă sau pentru fiecare 10.000 de ouă. Același beneficiar nu poate primi într-un an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde la procesator sau 10.000 de euro dacă vinde la piață, direct pentru consum”.

Care vor fi beneficiarii noii legi

“Producătorii locali pot obține această primă de comercializare de 100 sau de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare: legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei, dar și pentru produsele pescărești și de acvacultură.

Am gândit această lege, alături de colegii parlamentari din PNL, cu scopul de a stimula intrarea produselor agricole locale în circuitul comercial oficial.

Beneficiază de cei 200 de euro respectiv 100 de euro persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulative următoarele condiții:
– dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
– posedă atestat de producător, sau documente de înregistrare, sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;
– comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie;
– fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz.


Prima de comercializare se acordă la cerere, având următoarele documente:
– adeverință care să ateste, conform înscrisurilor de la registrul agricol, suprafața de teren cultivată, suprafața de amenajări specifice destinate cultivării, suprafața de luciu de apă, respectiv numărul de animale/păsări/familii de albine deținută/ deținut de către solicitant;
– atestatul de producător vizat la zi, sau documentele de înregistrare, sau licența de acvacultură, sau licența de pescuit comercial, după caz;
– dovada comercializării produselor agricole primare și/sau a produselor pescărești și de acvacultură.

Legea primei de comercializare intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 și se aplică până la 31 decembrie 2023”.

Fermierii se pregătesc și pentru subvențiile APIA începând cu data de 16 octombrie

Fermierii vor avea parte de ajutor în procent de 70% din schemele directe pe hectar, asemenea crescătorilor de ovine. APIA va pregăti autorizările pentru subvenții începând cu data de 16 octombrie 2020.

Cursul valutar al monedei euro a crescut, iar suma primită de fermieri anul acesta va fi mai mare. Astfel, conform schemei de plată unică pe suprafață cuantum se vor încasa 98,738 euro/ha, însemnând 481,101 lei/ha și un avans de 336,770 lei/ha.

În ceea ce privește plata redistributivă, în primul interval – 1-5 ha, inclusiv cuantum 5 euro/ha, însemnând 24,362 lei/ha, cu avans 17,053 lei/ha . În al doilea interval – peste 5 ha și maxim 30 ha presupunând 48,105 euro/ha, 234,393 lei/h cu avans 164,075 lei/ha.

Plata pentru înverzire înseamnă 57,824 euro/ha, 281, 749 lei/ha, cu avans 197,224 lei/ha. Tinerii fermieri vor primi cuantum 36,6119 euro/ha, însemnând 178,391 lei/ha, cu avans 124,874 lei/ha.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    1 Comment

    1. MULTUMESC FRUMOS!

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.