Începând cu luna ianuarie, crescătorii de animale pot solicita adeverințele-punte pentru plata în avans a subvențiilor APIA. În luna decembrie a anului trecut, s-a semnat un ordin pentru plăți în avans achitate pentru sectorul de creștere a animalelor care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Aceste sume se adresează ajutorului de stat achitat pentru menținerea registrelor genealogice și pentru efectuarea controalelor de performanță.

Solicitanții pot lua credite în baza subvenției

Conform Agroitel.ro, directorul APIA, Adrian Pintea, pune baza ultimelor detalii pentru eliberarea adeverințelor care îi vor ajuta pe solicitanții subvențiilor să ia credite.

”Lucrăm în prezent iar eliberarea adeverințelor va fi implementată în cel mai scurt timp. Agenția se ocupă de încheierea de convenții cu instituțiile financiare”, a declarat Adrian Pintea pentru sursa citată.

Adeverințele se vor elibera în același mod ca cele ale subvențiilor agricole, oferite anual solicitanților care au depus cererea unică de înregistrare. La momentul datei adeverinței, se ia în considerare suma totală pentru ajutorul de stat la care au dreptul beneficiarii care fac obiectul convenției și că beneficiarul, la data emiterii adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru schema de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

Vești bune de la APIA: Crescătorii de animale pot primi subvențiile mai devreme

Conform Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

Schema de ajutor de stat pentru crescătorii de animale

Scopul subvențiilor APIA pentru crescătorii de animale este acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Subvențiile APIA constau în servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

Conform sursei citate, intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate anterior este:

a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Pot solicita subvenții APIA asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menționate anterior, acreditate de către Agenția Națională pentru Zootehnie ”Prof. dr. G. K. Constantinescu” pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in APIA