Trucuri și sfaturi

Verdețurile și plantele aromatice pot fi uscate acasă. Etapele de uscare și depozitare

Verdețurile și plantele aromatice pot fi uscate acasă. Etapele de uscare și depozitare
Verdețurile și plantele aromatice pot fi uscate acasă. Etapele de uscare și depozitare

Preparatele culinare nu ar avea niciun farmec dacă gustul acestora nu ar fi îmbunătățit de aromele minunate ale verdețurilor. Leușteanul, pătrunjelul, cimbrul, mărarul și busuiocul sunt doar câteva dintre platele aromatice care oferă o savoare specială în mâncare.

În plus, acestea îmbunătățesc și aspectul preparatelor, oferind o doză de prospețime în fiecare farfurie. Deși, în sezonul cald, acestea se găsesc pretutindeni, iarna este mai greu să avem mereu la îndemână verdețuri proaspete.

Pentru a nu folosi produse din comerț care conțin substanțe chimice, poți usca plantele aromatice la tine acasă. Astfel, vei avea întreaga perioadă rece toate condimentele necesare pentru mesele delicioase ale familiei.

Cum se usucă plantele aromatice și verdețurile la aer

Procesul de uscare al verdețurilor și plantelor aromatice este foarte simplu. Una dintre cele mai la îndemână metodă este să strângi plantele în buchețele, să le legi cu o sfoară și să le agăți într-un loc răcăros și foarte uscat al casei.

Atenție! Depozitarea trebuie facută într-un spațiu uscat pentru că, altfel, plantele ar putea să putrezească. Dacă gradul de umiditate este corect, atunci plantele aromatice vor ajunge să se usuce perfect.

Așadar, nivelul de umiditate optim este de 40 – 70%, în spațiile închise. În ceea ce privește temperatura optimă, aceasta nu trebuie să difere cu mai mult de 6 grade Celsius față de cea din exterior. În caz contrar, se poate forma un mediu propice dezvoltării bacteriilor și mucegaiurilor.

În cazul în care dețineți un higrometru, nu ezitați să-l folosiți. Dacă gradul de umiditate nu este potrivit, atunci puteți folosi un umidificator sau un dezumidificator, în funcție de nevoile specifice.

Uscarea la aer este cea mai potrivită pentru tarhon, mentă, lavandă și rozmarin.

Verdețurile și plantele aromatice pot fi uscate acasă. Etapele de uscare și depozitare

Alte modalități de uscare a verdețurilor

Uscarea în cuptorul clasic

Pentru a usca plantele aromatice sau verdețurile în cuptor, întâi trebuie să îndepărtați frunzele de pe tulpină și să le așezați pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Temperatura aerului din cuptor nu trebuie să depășească 40 de grade Celsius, iar ușa cuptorului nu trebuie închisă complet. După jumătate de oră, plantele din cuptor trebuie întoarse. După altă jumătate de oră, acestea sunt uscate.

Lăsați plantele aromatice să se răcească în cuptorul stins, tot cu ușa întredeschisă.

Uscarea la cuptoul cu microunde

Puteți folosi și un cuptor cu microunde pentru a usca verdețurile, procesul fiind și mai simplu. Tot ce trebuie să faceți este să le lăsați timp de un minut în cuptor, la cea mai scăzută temperatură. În cazul în care nu sunt uscate complet, le mai puteți pune în cuptor pentru încă 30 de secunde.

Cum se depozitează plantele aromatice uscate

Verdețurile trebuie depozitate doar în camere răcoroase, în pungi de hârtie sau borcane de sticlă închise ermetic. Evitați să folosiți recipiente din plastic. Nu depozitați pungile sau borcanele într-un loc luminos sau călduros.

De asemenea, verdețurile trebuie consumate în timp de un an, urmând să-și piardă proprietățile după această perioadă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.