Trucuri și sfaturi

Salvează orhideele uscate! Cum poți readuce la viață o orhidee ofilită complet

Salvează orhideele uscate! Cum poți readuce la viață o orhidee ofilită complet
Salvează orhideele uscate! Cum poți readuce la viață o orhidee ofilită complet

Orhideele sunt unele dintre cele mai populare și mai apreciate plante la ghiveci. Cu o varietate de 30.000 de specii și sute de mii de hibrizi, aceste plante sunt, pe cât de apreciate, pe atât de capricioase atunci când vine vorba despre îngrijire.

Orhideele necesită un ritual de îngrijire riguros, deși acesta nu funcționează mereu. Totuși, planta poate fi salvată chiar și atunci când este aproape uscată, folosind metodele potrivite.

Nu vă speriați atunci când sistemul de rădăcini s-a uscat și când toate frunzele au căzut. Este important să determinați cauza ofilirii, iar apoi să urmați pașii de mai jos.

Ce cauzează ofilirea orhideelor

Una dintre cele mai des întâlnite cauze ale ofilirii orhideelor este udatul în exces. Astfel, o cantitate prea mare de apă poate să afecteze rapid bunăstarea plantei.

Oxigenul nu mai ajunge la rădăcină atunci când există apă în exces. Astfel, rădăcina se usucă, nemaiputând să se hrănească, nici cu substanțe nutritive, nici cu apă. De asemenea, există riscul ca rădăcina să putrezească.

Semnul care anunță că udați prea mult floarea este îngălbenirea frunzelor și încetinirea ritmului de creștere. În acest caz, nu eliminați frunzele galbene, lăsați floarea să scape de ele, atunci când acestea nu mai conțin substanțe nutritive.

De asemenea, temperatura nepotrivită este o altă cauză a ofilirii orhideelor. Temperatura optimă nu trebuie să fie mai mică de 16 grade Celsius, sau mai mare de 25 de grade Celsius.

Salvează orhideele uscate! Cum poți readuce la viață o orhidee ofilită complet

O altă cauză a ofilirii este folosirea fertilizatorilor nepotriviți, dedicați altor plante sau achiziționați din locuri neavizate. Orhideea se transplantează după minim doi ani, atunci când ghiveciul este prea mic, sau când rădăcina trebuie curățată.

Cum se salvează o orhidee ofilită

Primul lucru important de observat în cazul unei orhidee ofilite sunt rădăcinile neputrezite. Dacă acestea există, atunci floarea poate fi salvată. Alege un spațiu de lucru curat și scoate floarea din ghiveci.

Cu ajutorul unor foarfece de grădină dezinfectate în alcool, înlătură rădăcinile putrezite sau uscate și curăță-le pe cele sănătoase de pământ. Ghiveciul și farfurioara orhideei trebuie dezinfectate și uscate.

Pentru a salva floarea, vei avea nevoie de compost special pentru orhidee care se pune pe o sită, sub jet de apă. După ce a rămas umed, dar apa s-a scurs bine, se pune jumătate din compost în ghiveciul curat, apoi rădăcina care se acoperă cu restul de cosmpost.

Floarea trebuie așezată în spațiul obișnuit, la o temperatură cuprinsă între 20 și 25 de grade Celsius.

În cazul în care rădăcinile sunt uscate complet, acestea trebuie puse în cărbune activat mărunțit până se înmoaie bine. Apoi, se pun deasupra compostului și nu se udă până când rana nu s-a vindeat complet.

Orhideea se udă atunci când stratul de la suprafață este uscat la o adâncime de cel puțin trei centimetri, având grijă să fie bine irigată, fără a mai rămâne apă în exces în farfuria ghiveciului.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.