Untișorul este una dintre cele mai populare verdețuri de primăvară, alături de lobodă, leurdă și ștevie. Denumit popular și sălățică sau salata de pădure, untișorul este bogat în vitamine și minerale și un adevărat remediu natural care luptă împotriva multor afecțiuni.
Beneficiile untișorului
Untișorul crește în pădure și este ușor de recunoscut după forma rotundă a frunzelor. Totuși, este important de menționat că acesta nu se mai consumă după ce a înflorit, fiind toxic. Așadar, cumpărați doar frunzele tinere.
Planta este toxică atunci când frunzele de consumă în stare crudă, așa că, dacă este gătită, substanțele toxice dispar. Tocmai de aceea, în anumite țări, untișorul este interzis consumului atunci când este în stare crudă, fiind considerat deosebit de periculos și pentru animale.
Untișorul conține vitamina C, ajutând la eliminarea toxinelor, la curățarea sângelui și a ficatului. Untișorul mai conține vitamina E, calciu, potasiu și fibre alimentare care ajută la reducerea nivelului colesterolului și îmbunătățește circulația. Acesta menține sănătatea creierului datorită conținutului de acid folic.
Prin conținutul de potasiu și fibre alimentare untișorul ajută la reducerea nivelului colesterolului în sânge și la reglarea tensiunii arteriale.
Cel mai cunoscut beneficiu al untișorului este lupta împotriva hemoroizilor, fiind cunoscut tratamentul natural cu zeama în care este fiert acesta.
Contraindicații
Planta este toxică după ce a înflorit, așa că nu consumați decât frunzele tinere de untișor. Nu se recomandă consumul de către femeile însărcinate sau care alăptează, și nici persoanelor care au probleme cu stomacul sau cu tractul intestinal.
Rețetă tradițională – Ciorbă de untișor
Una dintre cele mai cunoscute rețete în care se folosește untișorul este ciorba de primăvară. În unele zone ale țării, aceasta se face cu jumări, însă există varianta ciorbei cu untișor și ouă bătute.
Ciorba de untișor cu jumări
Ingrediente:
- untișor
- două cepe
- un morcov
- un ardei gras
- albitură (țelină, păstârnac)
- jumări
- ulei
- 2 ouă
- borș
- sare
- leuștean proaspăt
Untișorul se alege și se spală în mai multe ape. Se curăță legumele și se toacă mărunt. Se pune ceapa la călit și după ce se înmoaie se adaugă și celelalte legume, alături de jumări. Adăugăm și untișorul și-l lăsăm puțin la călit, apoi adăugăm apă și sare după gust.
Când ciorba a început să fiarbă, adăugăm borșul. După ce a fiert și borșul, stingem focul, adăugăm ouăle pe care le batem înainte pentru a rămâne fideluță și leușteanul proaspăt.
Ciorbă de untișor dreasă cu ouă
Ingredinte:
- două legături de untișor
- două legături de ceapă verde
- o legătură mărar
- două ouă
- sare de lămâie
Se aleg doar frunzele untișorului și se opăresc în apă, după aia se pun la scurs. Apa în care a fiert untișorul nu se aruncă. Se călește ceapa în puțin ulei, se adaugă apa de la untișor. După ce începe să fiarbă, se adaugă mărarul tocat mărunt, untișorul fie tocat, fie întreg, se acrește cu sare de lămâie și se ia de pe foc. După ce s-a mai răcit, se drege cu ouăle bătute.