Trucuri și sfaturi

Ouăle de Paște fierte: Un ghid despre cum să fierbi ouăle pentru Paște

Ouăle de Paște fierte Un ghid despre cum să fierbi ouăle pentru Paște
Ouăle de Paște fierte Un ghid despre cum să fierbi ouăle pentru Paște

Vopsirea ouălor de Paște este întotdeauna activitatea pe care orice familie o face. Iată care sunt sfaturile noastre pentru cele mai bune ouă de Paște, inclusiv sfatul mereu important: cum să fierbeți rapid și ușor ouăle pentru a le decora de Paște.

Pe vremuri, oamenii se temeau să mănânce ouă din cauza colesterolului din gălbenușurile de ou. Nu numai că cercetările au descoperit că ouăle cresc și colesterolul bun de care organismul are nevoie, dar cele mai recente cercetări științifice privind dieta nu mai avertizează împotriva colesterolului alimentar, ceea ce i-a făcut pe oameni să limiteze ouăle din dieta lor în primul rând.

Când vine vorba de fierberea ouălor, cea mai mare problemă este că oamenii le pot găti cu ușurință prea mult, ceea ce duce la o culoare verde închis în jurul gălbenușului și la un gust oarecum sulfuros. Iată metoda gospodinelor de a găti ouăle fierte tari astfel încât să nu se gătească prea mult.

Cum se fierb ouăle corect

Așezați ouăle într-un singur strat pe fundul cratiței. Adăugați mai multă apă astfel încât ouăle să fie acoperite de cel puțin un centimetru sau doi de apă.

Cu cât sunt mai multe ouă care se înghesuie în cratiță, cu atât mai multă apă ar trebui să aveți peste ouă. 6 ouă ar trebui să fie acoperite de cel puțin un centimetru, iar între 7 și 12 ouă, de 2 centimetri.

Adăugarea unei lingurițe de oțet în apă poate ajuta ca albușurile să nu se scurgă dacă un ou se sparge în timpul gătitului. De asemenea, unele persoane consideră că adăugarea a o linguriță de bicarbonat de sodiu în apă ajută la prevenirea crăpării, precum și la ușurarea decojării ouălor.

Așadar, gospodinelor pregătiți-vă să aflați încă un truc de aur pentru bucătărie: pune-ți o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care fierbeți ouăle. Coaja ouălor mai proaspete este mai dificil de îndepărtat deoarece aceastea sunt mai puțin alcaline decât ouăle mai vechi. Bicarbonatul de sodiu face ca ouăle să fie mai alcaline. Asta înseamnă că va ușura procesul de fierbere.

Opriți focul, țineți oala pe foc, acoperiți și lăsați să stea 10-12 minute. Dacă aveți tipul de aragaz care nu păstrează căldura atunci când este oprit, poate doriți să reduceți temperatura la mic, să fierbeți timp de un minut și apoi să îl opriți.

În funcție de cât de fierte vă plac ouăle, ar trebui să fie gata perfect în 10-12 minute. Acestea fiind spuse, în funcție de altitudinea la care vă aflați, de forma tigăii, de mărimea ouălor, de raportul dintre apă și ouă, poate dura câteva minute în plus.

Sau dacă vă plac ouăle nu complet fierte, poate dura câteva minute mai puțin. Când găsiți un timp care vă convine, având în vedere preferințele dumneavoastră, tipurile de ouă pe care le cumpărați, oalele, aragazul și mediul în care gătiți, rămâneți la el.

Dacă gătesc un lot mare de ouă, după 10 minute sacrific unul pentru a verifica dacă este gata, scoțându-l cu o lingură, trecându-l sub apă rece și tăindu-l. Dacă nu este suficient de făcut pentru gustul meu, voi mai găti celelalte ouă încă un minut sau două.

De asemenea, consider că este foarte greu să gătești prea mult ouăle folosind această metodă. Pot lăsa ouăle să stea, acoperite, până la 15-18 minute fără ca ouăle să fie prea fierte.

Scurgeți apa din tigaie și treceți apă rece peste ouă pentru a le răci rapid și a le împiedica să se gătească mai mult. Sau, dacă gătiți un mai multe ouă, scoateți-le cu o lingură cu fantă într-un bol mare cu apă rece.

Citește și: Ouă vopsite natural. Cum să vopsești ouăle în 5 culori cu legume și fructe

Cel mai bun mod de a păstra ouăle fierte tari este într-un recipient acoperit în frigider. Ouăle pot degaja mirosuri în frigider, motiv pentru care este util să le țineți acoperite.

Ar trebui să fie consumate în termen de 5 zile.

Pentru că ouăle sunt perisabile, este important să le păstrați la frigider înainte și după fierbere. Acest lucru este deosebit de important dacă fierbeți două loturi de ouă – unul pentru vopsit și unul pentru ouă umplute, de exemplu, primul pentru decorare și al doilea pentru consum. Veți dori să vă asigurați că toate ouăle au fost refrigerate și pregătite corespunzător.

Vezi și: Rețetă ouă umplute – 3 variante pentru masa de Paște

Știați că? Ouăle mai vechi sunt mai ușor de decojit decât cele proaspete. Cumpărați ouăle cu cel puțin o săptămână înainte (două săptămâni chiar mai bine, se vor păstra). Dacă aveți nevoie de ouă ușor de decojit și aveți ouă proaspete, ați putea încerca să gătiți ouăle la abur timp de 15 minute. Turnați un centimetru de apă într-o oală și introduceți un coș pentru abur. Aduceți la fierbere. Așezați ouăle în coșul de aburi, acoperiți și fierbeți la aburi timp de 15 minute (mai mult sau mai puțin, verificați!). (Sau, dacă nu aveți un coș de aburi, gătiți ouăle la abur într-o jumătate de centimetru de apă). Aburul pătrunde puțin în coajă, făcând ouăle mai ușor de decojit. (Puteți, de asemenea, să gătiți ouăle la abur într-o oală sub presiune!) Dacă ați fiert un lot de ouă pe care acum vă este greu să le decojiți, încercați să spargeți cojile de jur împrejur fără să le decojiți și să înmuiați ouăle în apă pentru o vreme. Adesea, apa pare să se infiltreze suficient de mult sub coajă pentru ca oul să fie mai ușor de decojit. Dacă locuiți la altitudine mare, lăsați ouăle să stea mai mult timp în apa fierbinte sau micșorați focul și mențineți o fierbere scăzută timp de 10-12 minute.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

  You may also like

  4 Comments

  1. Multumesc frumos!

  2. Multumim pentru ca ne cititi materialele! Sarbatori cu sanatate!

  3. „Acoperiți ouăle într-o cratiță cu apă și umpleți o cratiță aproximativ un sfert din capacitate cu apă rece. Așezați ouăle într-un singur strat pe fundul cratiței. Adăugați mai multă apă astfel încât ouăle să fie acoperite de cel puțin un centimetru sau doi de apă.”

   Reformulati asta sau stergeti articolul!

  4. Mulțumesc pentru atenționare, rectificare. Sărbători liniștite!

  Comments are closed.