Știri Agricole

Recensământ agricol 2021. Ce documente trebuie să pregătească fermierii

Recensământ agricol 2021. Ce documente trebuie să pregătească fermierii
Recensământ agricol 2021. Ce documente trebuie să pregătească fermierii

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021 se va desfășura Recensământul General Agricol, o acțiune prin care se vor colecta date importante de la fermierii agricoli. Informațiile cerute de autorități de la agricultori sunt legate de caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole, în ceea ce priveşte situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală, conform realitateavaslui.net.

Sursa citată mai menționează că, pe parcusul recensământului, personalul autorizat se va identifica prin prezentarea legitimației care îi atestă calitatea, iar datele vor fi confidențiale, colectate doar în scop statistic. Informațiile personale, asemenea codului numeric personal, vor fi criptate, iar fermierii care refuză să acorde datele sau oferă informații parțiale sau eronate pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000-5.000 lei.

”Recensământul General Agricol este o acţiune de mare anvergură care va asigura informaţiile complexe şi datele statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole necesare fundamentării programelor şi politicilor agricole și de dezvoltare rurală”, menționează sursa citată.

Care sunt informațiile necesare recensământului

Recensământul vizează colectarea unor anumite date statistice ale exploatațiilor agricole, după cum urmează:

  • Informaţii generale privind exploatația agricolă
  • Modul de utilizare a terenului
  • Efectivele de animale o Adăposturile pentru animale
  • Gestionarea dejecţiilor animaliere
  • Agricultura ecologică
  • Persoanele care au lucrat în agricultură
  • Alte activități aducătoare de venituri
  • Dezvoltare rurală

Fermierii care vor refuza predarea de informații pot primi amenzi cuprinse între 1.000 – 5.000 lei , fiind considerate contravenții următoarele fapte:

  • Obstrucționarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ în efectuarea înregistrărilor și controlul datelor ce fac obiectul acestei cercetări statistice
  • Refuzul furnizării informațiilor prevăzute în chestionarul de recensământ și furnizarea de date și informații eronate sau incomplete

Exploatațiile juridice în care se desfășoară activități agricole vor fi înregistrate în recensământ, indiferent de statul acestora – activități agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole/și sau deţinerea de animale și care obţin produse agricole și/sau păstrează suprafețe în bune condiţii agricole și de mediu.

Capul/Șeful exploatației agricole are obligația să furnizeze recenzorilor date și informații corecte și complete, de asemenea să respecte și să nu obstrucționeze activitatea personalului de recensământ din teritoriu si sa prezinte, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil.

Scopul Recensământului Agricol

Recesământul agricol are ca scop monitorizarea și evaluarea Politicii Agricole Comune cu ajutorul datelor colectate. PAC a fost mijlocul prin care fermierii europeni au fost sprijiniți cu 58,82 miliarde euro, în anul 2018. Indicatorii statistici de agri-mediu care vor reieși în urma coletării datelor vor putea să determine impactul agriculturii asupra mediului.

Prin urmare, datele statistice vor putea să ofere contextul unor dezbateri cu privire la politica agricolă comună, politica de dezvoltare rurală, politicile de mediu și așa-numitul acord verde. De asemenea, recensământul mai are rolul de a răspunde la următoarele întrebări, conform Institutul Național de Statistică:

  • Cine va mai face agricultură în viitor având în vedere structura pe grupe de vârstă a fermierilor?
  • Câte femei mai lucrează în agricultură?
  • Dispar fermele familiale? Devine agricultura dominată de marile întreprinderi?
  • Există o creștere a ponderii agriculturii ecologice?
  • Cum influențează agricultura, atât în mod pozitiv cât și negativ, mediul?
  • Cum se schimbă metodele de producție?

În perioada 12-23 octombrie 2020 s-a efectuat un recensământ de probă pentru a pune la punct aspectele organizatorice, asemenea verificării practice și elocvența întrebărilor incluse în chestionar.

”Testarea a asigurat faptul că noua rundă a Recensământului General Agricol, pentru care colectarea datelor în anul 2021, va fi bine organizată, se va desfășura în bune condiții și va permite obținerea unor rezultate statistice de calitate, necesare atât pentru susținerea programelor și politicilor agricole europene cât și a celor naționale”, se arată pe site-ul Institutului Național de Statistică.

Deși procesul propriu-zis de colectare a datelor va avea loc în 2021, recensământul are ca perioadă de referință anul 2020, având denumirea de RGA2020 sau RGA runda 2020.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.