Oamenii s-au folosit de beneficiile uleiului de ricin de mii de ani. Acesta se producerea prin extragerea și presarea plantei de ricin, numită oficial Ricinus communis.
Ricinul este o plantă perenă care crește în zonele tropicale, în special în Africa, India și America de Sud. Uleiul este vâscos, translucid, având o nuanță galbenă.
Cum se produce uleiul de ricin
Semințele plantei conțin o enzimă toxică numită ricin care trebuie prelucrată pentru a putea fi dezactivată: semințele sunt presate la rece, iar apoi sunt expuse la temperaturi mai înalte.
Uleiul de ricin era folosit de egipteni pentru a trata afecțiuni ale pielii și la nivelul ocular. În India, uleiul de ricin a fost utilizat ca remediu împotriva problemelor digestive și ca soluție antibacteriană. De altfel, în India se produce cel mai mult ulei de ricin la nivel global, exportându-se în jur de 90% din totalul de produs.
Beneficiile uleiului de ricin
Uleiul de ricin are proprietăți antidiabetice, antiinflamatoare, antimicrobiene, hepatoprotectoare și antioxidante. Acesta conține substanțe active precum:
- acizi grași
- flavonoizi
- fenoli
- aminoacizi
- terpenoizi
- fitosteroli.
Uleiul de ricin este un susținător al sistemului imunitar, în special al sistemului limfatic, responsabil cu absorția și eliminarea lichidelor, proteinelor și a materialelor reziduale din organismul nostru.
De asemenea, uleiul de ricin îmbunătățește circulația sângelui, menținând sănătatea multor organe, inclusiv a inimii.
Acesta a fost folosit de mii de ani ca remediu natural împotriva constipației, relaxând celulele musculate din interiorul intestinului subțire, ajutând astfel în procesul de digestie și curâțând intestinul.
Datorită properietăților antiinflamatorii, uleiul de ricin este un bun tratament împotriva artritei, durerilor musculare și articulare. Compresele cu ulei de ricin ajută la ameliorarea durerilor din zona sciatică.
Uleiul de ricin conține multe substanțe care ajută la menținerea sănătății părului și pielii, printre care vitamina E, Omega 6, Omega 9 și acid ricinoleic. Astfel, utilizarea sa stimulează producția de colagen și elastină, iar acizii grași oferă părului strălucire, întârind firul și accelerând procesul de creștere al părului.