Descoperă

Tradiții și obiceiuri românești legate de porcul de Crăciun

Tradiții și obiceiuri românești legate de porcul de Crăciun
traditii, porc, Craciun

Popoarele vechi aveau ca ritual sacrificarea unui animal atunci când se schimbau anotimpurile sau la trecerea dintre ani. Astfel de tradiții vechi au avut multe simboluri. Spre exemplu, în cazul dacilor, era sacrificat un porc în cea mai scurtă zi din an, în semn de ajutor pentru Soare, cu scopul de a doborî întunericul.

Traditiții care trebuie respectate atunci când se taie porcul

Unul dintre cele mai importante obiceiuri era legat de timp. Sacrificarea porcului nu se putea efectua înaintea de ivirea zorilor, nici după apus. Deși, în zilele noastre, această perioadă este folosită în spirit practic, în trecut, reprezenta menținerea la distanță a spiritelor rele, prin puterea arzătoare a luminii.

Chiar și locul în care animalul era sacrificat trebuia purificat. Astfel, pentru a scăpa de duhurile rele, locul era stropit cu agheazmă și tămâiat. Tradiția cere ca porcul să fie tăiat de un bărbat curat la suflet care s-a spovedit înainte de sacrificare, cerând iertare pentru păcatul ce urmează a fi săvârșit. Femeile nu au voie să participe din cauza sentimentului de milă pe care l-ar putea avea, porcul nemaifiind sacrificat.

Ignatul porcilor – o însemnătate religioasă

Ziua de 20 decembrie este, în calendarul creștin-ortodox, prăznuirea Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Conform tradiției, aceasta este ziua în care se taie porcul, pregătind carnea pentru toate sărbătorile care urmează până la Sfântul Ion.

După ce porcul a fost sacrificat, femeile sunt cele care pregătesc carnea, după ce se spun cuvintele ”Carnea ta să fie/ Carne aurie”. Una dintre tradițiile cele mai cunoscute este legată de călărirea porcului de către copii. Astfel, după ce animalul este pârlit, se pune o pătură peste el, iar copiii se suie pe el, pentru ca porcul să fie mâncat cu poftă.

Un alt obicei este legat de bășica porcului. Conform tradiției, în bășică se pun grăunțe, apoi se pune la uscat, iar câtă gălăgie va face băşica, atâta veselie şi bucurie va fi în casă.

După ce porcul a fost tranșat, femeile fac o masă mare pentru toate persoanele care au ajutat la sacrificare, numită „pomana porcului”. Într-un ceaun se pun bucăți de mușchi, slănină și coastă de porc, servindu-se cu o mămăligă mare.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

You may also like

2 Comments

  1. Mulțumesc pentru sfaturi și va doresc tuturor Sărbători fericite cu sănătate și bucurii să vă dea Dumnezeu alături de cei dragi.

  2. Multumim! Sarbatori cu bine si sanatate!

Comments are closed.

More in Descoperă