Caltaboșul este un preparat tradițional românesc, gătit, de obicei, în preajma Crăciunului. Deși nu este pe placul tuturor, caltaboșul poate să fie un preparat delicios atunci când se folosesc ingredientele perfecte. Echilibrul este redat de organele de porc și grăsimea pe care o conțin, dar și de condimentele folosite. Rețeta de caltaboș diferă, totuși, de la o zonă la alta a țării.
Ingredientele necesare pentru caltaboș
- 2,5 kilograme măruntaie de porc (ficat, rinichi, splină, inimă)
- 250 grame carne grasă de porc
- 700 grame ceapă albă
- o cană mare de orez
- 4 foi de dafin
- o căpățână de usturoi curățată
- o lingură rasă nucșoară măcinată
- o lingură rasă boabe de ienibahar măcinat
- 100 grame untură de porc
- mațe de porc bine spălate
- sare
- piper negru măcinat
- o lingură piper boabe
Modul de preparare
În primul rând, măruntaiele trebuie curățate foarte bine cu apă rece. Într-o oală mare, se pune apă la fiert, alături de foile de dafin, o lingură de boabe de piper, cățeii de usturoi și 2,3 linguri de sare. Apoi, de adaugă măruntaiele și carnea de porc, tăiate în bucăți mari, fierbându-le la foc mic.
După ce s-au fiert bine, măruntaiele se scot din oală și se lasă la răcit. Zeama trebuie să rămână caldă. Orezul se călește în două linguri de untură și apoi, peste el se adaugă jumătate din cantitatea de zeamă. Orezul se dă într-un clocot, apoi se mai lasă la fiert încă zece minute, la foc mic.
Urmează să se călească și ceapa, în untura rămasă, după ce a fost tocată mărunt. Atât carnea, cât și măruntaiele de porc se toacă la mașină, urmând să se amestece cu ceapa călită. Apoi, se adaugă orezul, amestecând foarte bine toată compoziția. Se asezonează cu sare și piper, urmând ca mațele să fie umplute cu această compoziție.
După ce mațele au fost umplute, iar capetele acestora legate, se pun la fiert în zeama în care a fiert carnea pentru încă zece minute, la foc mic. După cele zece minute, caltaboșul este gata!
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!