Rețete

Rețetă piftie de porc așa cum făcea bunica

Rețetă piftie de porc așa cum făcea bunica
reteta craciun, piftie

Piftia de porc, sau răcitura de porc este unul dintre cele mai speciale preparate de pe masa de Crăciun. Piftia nu este pe placul tuturor, executată corect, piftia poate să fie un deliciu culinar. Deși rețeta diferă de la o parte în alta a țării, carnea delicioasă, usturoiul și sosul închegat sunt elementele principale ale piftiei.

Una dintre cele mai mari probleme pe care piftia o oferă gospodinelor este legată de închegare fără a folosi gelatină su alți întăritori din comerț. Rețeta de piftie adevărată nu necesită folosirea acestor artificii, exact așa cum făceau și bunicile noastre.

Ingrediente necesare pentru piftia de porc

  • jumătate de căpăţână de porc
  • 2 picioare de porc
  • bucăți de șorici
  • 2 morcovi (opțional)
  • o rădăcină de țelină
  • o linguriță boabe de piper
  • sare
  • 6 căței de usturoi

Pentru a începe pregătirea preparatului, căpățâna de porc se taie în bucăți potrivite ca mărime. Vom avea nevoie de o oală mare, în care să încapă toată ingredientele. În oală se adaugă urechile, râtul, bucăţi de carne şi şoriciul, oase de rasol, și picioarele de porc. De asemenea, se adaugă şi morcovii întregi şi bucăţile de ţelină, puţină sare şi boabele de piper.

Mod de preparare piftie de porc

O greșeală pe care doriți să o evitați este legată de cantitatea de apă pe care o adăugați în oală. Toate ingredientele menționate mai sus trebuie să fie acoperite foarte bine. După fierbere, nu mai aveți voie să completați cu apă.

Puneți oala pe foc, la foc mic și lăsați să fiarbă foarte bine, îndepărtând constant spuma creată, până când carnea se despinde ușor de pe oase. După aceea, ingredientele trebuie scoase din oala mare, îndepărtând carnea de pe oase. În zeama rămasă, se adaugă usturoiul pisat și frecat cu sare. După un sfert de oră, compoziția trebuie să fie ușor lipicioasă.

Acum este momentul să verificați dacă piftia se va închega. Puneți o lingură din zeamă pe o farfurie și lăsați-o la frigider. Dacă se încheagă, piftia va ieși așa cum trebuie.

Carnea se împarte în mod egal în alte vase, în funcție de mărimea acestora. La baza recipientului se adaugă morcovul, tăiat în forma dorită, apoi carnea. Peste carne se adaugă zeama piftiei, trecută printr-o strecurătoare pentru a ieși clară. Recipientele se lasă în frigider peste noapte pentru a se închega.

Rețeta tradițională de piftie este simplă, iar preparatul delicios. Spor la gătit!

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    2 Comments

    1. Mie mereu mi.a reușit dar am fiert separat picioarele de porc pentru că le fierb numai pentru zeamă că nu au carne,,, cu care să încheg piftia ….după care fierb în altă apă restul de carne,,,Rasol șoriciul ,,carne macră,, și carne cu grăsime ..adica să se inchege și asta ..dar să am și destulă zeamă clara limpede..și la final desozez carnea și o pun în castronele și apoi zeama unde am pus usturoiul dar nu pun usturoiul în zeama fff fierbinte ..o mai las un pic le răcit. O apoi o vântur și strecor de usturoi după ce am vanturat zeama să prindă ca lumea gustul de usturoi..deci acuma o strecor de vre.o doua ori și o torn peste cărnită din castronele dacă doriți puneți ca decor la fundul castronului câte o forma ciudată de morcov fiert sau gogoșar murat în oțet..

    2. „jumătate de căpăţână de porc” … cu cealalta jumatate ce face gospodina din Romania??? il arunca la caini sau-l vinde, da de pomana??? N-a facut prea multe piftii cel cara a intocmit aceasta reteta!!!
      Capatina NU se taie in bucati mici, ci intreg se pune la fiert in curte in cazan cu toate picioarele, coada, urechi si tot ce mai ramane pe masa macelarului ceea ce nu se putea folosi la alte preparate!!!
      Dupa ce s-a fiert se taie daca nu vrea altfel dar cade de pe oase totul, nu-i necesar cutitul, atunci inca nu-i fiert materialul si se va inchega mai greu.
      Cel mai important este dupa ce s-au fiert materialele carnoase sa se aleaga ce va intra in farfurie ca ochii de porc nu stiu in care farfurie intra dar limba va intra in Toba cu o parte din carnea de pe căpăţână ca nu se fierbe separat nici pentru aceasta specialitate!!! Pe langa astea mai sint vene si alte materiale care sant scarboase si nu se mannaca decat de caini!!!
      Nimic nu se taie cu nici un cutit decat Toba cand se mananca iar Piftia in farfurie cand deja s-a racit.
      Pentru material dintr-un 1 porc se folosesc cel puti 6 capatani de usturoi pentru Piftie si Toba, nicidecum 6 căței de usturoi, de aceea nu se incheaga zeama, iar morcovi si telina la tara nu se pune si nici de un macelar specializat ca lumea, doar in orase in zone romanesti, ca nu este supa si devine dulceag si neplacut. Ungurii nu folosesc zarzavaturi, doar la romani am vazut si in Romania si se minuneaza de ce nu se incheaga. Poza atasata deloc nu este dupa reteta asta sau ce s-ar gasi pe teritoriul romaniei din acest produs. Pe deasupra in farfurii se presara boia de ardei dulce de unguri inainte de a se inchega total, arata frumos. Este o arta de a sti cum se prelucreaza porcul sau alte animale!!!

    Comments are closed.

    More in Rețete