În tradiția românească, noaptea de Revelion mai poartă numele de Seara Sfântului Vasile, fiindcă, a doua zi, pe data de 1 ianuarie, se sărbătorește unul dintre cei mai importanți și mai cunoscuți sfinți: Sfântul Vasile.
Ziua de 1 ianuarie – o zi de petrecere în tradiția populară
Despre Sfântul Vasile se știe că și-a dedicat viața credinței, fiind cunoscut și ca ocrotitorul săracilor. Acesta a construit biserici, spitale și azile pentru bătrâni, fiind unul dintre cei mai importanți propovăduitori ai creștinismului.
În același timp, legenda spune că Sfântul Vasile erau un bărbat căruia îi plăcea să petreacă. Pornind de la aceste zvnouri, în ziua de Sfântul Vasile, pe 1 ianuarie, o zi liberă pentru toată lumea, s-a dezvoltat un obicei al petrecerilor cu voie bună.
Tocmai de aceea, se spune că, în această zi, ar fi bine să bei mult vin. Câtă vin vei bea, atâta sânge vei avea în obraji în anul care vine. Fiind o zi a bucuriei, oamenii sunt încurajați să petreacă și să-și viziteze prietenii, colindându-l pe Vasile.
Acest obicei provine de la legenda religioasă care spune că Vasile i-a cerut Domnului o zi și a primit chiar prima zi a anului. De bucurie, Sfântul Vasile a urcat la Dumnezeu cu un clopoțel legat la o crenguță de busuioc și i-a urat de bine, drept mulțumire.
Ce să faci de Sfântul Vasile
În această zi, obiceiul popular spune că:
- trebuie să spargi un pahar
- trebuie să te speli pe față dimineața și să te ștergi cu un prosop curat în care să pui un ban de argint
- trebuie să verși un pahar de vin
- trebuie să verși o cutie cu chibrituri
- trebuie să dai de pomană sărmanilor
- nu trebuie să dormi ca să ai energie tot anul
De asemenea, tradiția spune că e bine să fierbi un cap de porc în aceast an, pentru bogăție. Pentru spor, oamenii își iau o unealtă cu care lucrează cel mai des și, pe nemâncate, o mânuiesc de trei ori.
Prima persoană care îți intră în casă în ziua de 1 ianuarie trebuie să fie un bărbat. De asemenea, în prima zi a anului trebuie să fim veseli, senini și petrecăreți, să avem gânduri bune și să nu ne certăm cu nimeni.
Colindele cele mai cunoscute ale acestei zile sunt legate tot de tradițiile populare. Oamenii primesc colindători pe 1 ianuarie care le urează sănătate și noroc în noul an, fie că vin cu Sorcova sau cu Plugușorul.
Ca să nu alungăm norocul din casă, în ziua Sfântului Vasile nici gunoiul nu se duce. De asemenea, oamenii superstițioși nici nu dau, dar nici nu iau bani cu împrumut de la altcineva.