Descoperă

Obiceiuri pentru prima zi din an. Ce trebuie să faci pe 1 ianuarie ca să-ți meargă bine tot anul

Obiceiuri pentru prima zi din an. Ce trebuie să faci pe 1 ianuarie ca să-ți meargă bine tot anul
traditii, obiceiuri, anul nou

Prima zi a noului an este, de obicei, încărcată de tradiții menite să aducă sănătate, bogăție, succes și prosperitate. Deși multe dintre aceste obiceiuri sunt provenite din ritualuri agrare păgâne, au fost introduse, de-a lungul anilor, în obiceiurile creștinilor. Astfel, în prima zi din an nu îl colindăm doar pe Vasilică, ci sorcovim, facem urări de bine și ținem cont de tradiția populară.

Obiceiuri pentru ziua de 1 ianuarie

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este colindatul cu Sorcova. Sorcova era un obiect confecționat din rămurelele unor pomi fructiferi, puse în apă și lăsate la înflorit. Între timp, simbolul principal al colindului a fost împodobit cu fire colorate din lână, cu beteală, clopoței și hârtie colorată. Astăzi, există multe variante colorate ale obiectului.

Sorcova simbolizează vegetația de primăvară, iar copiii își sorcovesc apropiații, apoi vecinii prin cântecul bine cunoscut. Apoi, sorcova se păstrează lângă o icoană tot anul ce urmează.

O altă tradiție este numită Dezlegarea Anului. Astfel, un grup de tineri colindă ulițele satului, făcând mare gălăgie. Pentru zgomot, se folosesc de bice și oale, cu rolul de a înlătura forțele rele. Printre aceste forțe rele se regăsesc și seceta, tăciunele de grâu, insectele şi animalele dăunătoare recoltei. Tinerii nu dezleagă doar anul și rodul, ci pot dezlega și cununiile cu ajutorul unor versuri: „Slobozim câşlegiile/ Să mărităm fetele/ Umblaţi, feciori,/ Să fie peţitori”.

De asemenea, în prima zi a anului, se bea mult vin. Așadar, cât vin va bea persoana respectivă, atât de roșu în obraz va fi tot anul. De asemenea, legenda spune că în funcție de starea materială a musafirilor care vin în vizită pe 1 ianuarie, așadar bogați sau săraci, așa va fi și anul.

Oamenii trebuie să poarte haine noi și să aibă o gândire pozitivă pentru a le merge bine tot anul: „Atunci să te păzeşti să nu te superi, să nu te sfădeşti, să fii vesel şi tot anul aşa vei fi”.

Cum poți avea un an prosper

Tradiția ne învață că, pentru a avea un an prosper, trebuie să fierbi un cap de porc într-o oală, deoarece așa cum porcul râmă doar înainte, așa și omul merge spre bogăție. Pentru a avea spor la lucru, omul trebuie să mânuiască, pe nemâncate, unealta pe care o folosește cel mai des, de trei ori.

Fetele nemăritate fac o punte în prima zi din an, pentru a vedea cum va fi sortitul lor. Acestea se folosesc de două crenguţe de măr dulce, de care leagă busuioc, o pară de argint cu fir de aţă roşu, un inel, o batistă şi un şir de mărgele. Dacă puntea este plină de brumă, fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va căsători cu unul sărac.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

You may also like

Comments are closed.

More in Descoperă