Prețul cărnii de porc a crescut încă din lunile aprilie-mai ale anului curent, însă, în toamnă, prețul a crescut din nou. Creșterea a fost cauzată și de scumpirea porumbului, ajungând cu 90 de lei pe tonă mai scump din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Astfel, crescătorii trebuie să găsească o modalitate de a amortiza această scumpire.
Cât costă un kilogram de carne de porc în viu
În prezent, crescătorii de porci vând cu sume între 10 și 15 lei kilogramul de carne de porc în viu. Asta presupune că vânzătorul nu tranșează porcul, ci doar îl înjunghie, vânzându-l la un preț care depinde de greutatea porcului. Majoritatea crescătorilor aleg prețul de 14 lei pe kilogram.
„Este atât de multă muncă, încât nici nu-ți mai vine să-l vinzi. Prefer să cresc pentru familia mea, să știu eu ce fel de carne consumăm. Un porc crescut de mine, în ochii mei, cu hrană curată, cultivată tot de mine”, susține un crescător de porci din județul Ilfov.
Deși în fermele comerciale, prețul a scăzut cu 28% față de anul trecut, specialiștii ne comunică traseul cărnii de porc care mai trece prin două verigi până ajunge la consumator. Prețul pe kilogram într-o fermă comercială poate fi și de 5,5 lei, însă, la gospodari, la micii crescători, prețul este dublu din cauza eficienței economice scăzute.
Pesta porcină a afectat prețurile
Carnea de porc se confruntă cu o criză în România din cauza numărului mare de infectări cu pesta porcină africană. Numerele sunt descurajatoare: 512.717 porci morţi şi ucişi în exploataţiile profesionale, 110.574 porci morţi şi ucişi în gospodării. În prezent, există 451 de focare, localizate în majoritatea județelor.
În schimb, România continuă să importe porci din Germania, deși pesta porcină africană și-a făcut apariția și în exploatațiile comerciale germane. Astfel, România importă purcei pentru creștere și îngrășare din Germania, dar nu din zona infectată, adică nu din zona Brandenburg.
Specialiștii susțin că prețul cărnii de porc va crește în continuare, din cauza scumpirilor furajelor. În luna noiembrie, prețul uleiului de soia a crescut cu 40%, iar prețul ștrotuui de soia cu aproximativ 20%.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!