Știri Agricole

Știri agricole pe scurt 1 decembrie 2020. Ajutor COVID-19 pentru fermieri, măsura 21 și subvenții APIA

Știri agricole pe scurt 1 decembrie 2020. Ajutor COVID-19 pentru fermieri, măsura 21 și subvenții APIA
Știri agricole pe scurt 1 decembrie 2020. Ajutor COVID-19 pentru fermieri, măsura 21 și subvenții APIA

Monitorul Oficial a publicat sumele oferite pentru fermieri

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va începe plata pentru schemele care au rămas ”restante” către fermieri. Ordonanță de urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 24 noiembrie.

Adrian Oros, ministrul agriculturii, a anunțat că MADR a primit la rectificarea bugetară 1,2 miliarde de lei din care va finaliza plata subvențiile, va achita diferența de 18% pentru despăgubirile către fermieri și va plăti ajutorul de stat pentru motorină, Trimestrul II din 2020.

”Rectificarea bugetară din această ședință de guvern, unde ministerul Agriculturii a primit o sumă de peste 1,2 miliarde lei ne permite ca să finalizăm toate plățile privind subvențiile către fermieri. La această dată, din avansuri sunt plătite aproximativ 96% pentru 750.000 de fermieri. S-au plătit până acum 1,370 miliarde de euro, cu 103 milioane euro mai mult decât s-a plătit în tot anul trecut către fermieri. De asemenea, ne permite să ne ținem de cuvânt și anume să finalizăm acele despăgubiri pentru secetă, pe care le-am inițiat în septembrie și să avem și alte cheltuieli legate de subvențiile pentru motorină”, a declarat Agriculturii, Adrian Oros.

Știri agricole pe scurt: fermierii, cu ochii pe conturi în aceste zile

Agricultorii și crescătorii de animale trebuie să încaseze zilele acestea ajutoarele de Covid – 19. Se vor da și banii acordați prin Măsura 21, sprijinul din fonduri UE de până la 7.000 de euro pe fermă. Vor mai intra în conturile românilor și ajutoarele de stat pentru sectorul zootehnic, în valoare de 100 de euro/UVM.

Reprezentanții MADR au anunțat că toți fermierii ar urma să încaseze banii până pe 10 decembrie.

Ce fermieri nu au primit prima tranșă de subvenții

97,85 la sută dintre beneficiarii care au depus cererea unică au fost autorizați la schemele aprobate pentru plata avansului. Restul de producători agricoli, procentul de 2,15 la sută, nu au intrat pe ”lista albă” a subvențiilor!

Care sunt fermierii ce nu au primit subvenții: 

au decizie de plată negativă;

caz închis – dosar neeligibil;

au doar Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) și suprafața SAPS mai mică de un hectar;

au doar sprijin cuplat zootehnic pentru bovine lapte, carne, bivolițe sau viermi de mătase- scheme care nu au intrat la plată;

au doar ajutoare naționale tranzitorii, în sectorul vegetal și zootehnic;
au neclarități care au rămas nerezolvate în urma controalelor prin teledetecție;

au dosare deschise în Instanță având ca obiect disputarea unei suprafețe înscrise pentru subvenții.

Conform APIA, se va face plata avansului pentru 731.659 fermieri care au depus Cerere unică de plată în Campania 2020.

Suma totală autorizată la plată este de 1,43 miliarde euro, din care:

1,072 miliarde euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
298,25 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);

59,28 milioane euro cofinanțare de la Bugetul Național (BN1).

Din data de 2 decembrie 2020, APIA va face și plata finală,  diferența între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2020.

Termenul de finalizare al plăților pentru subvențiile aferente anului 2020 este data de 30 iunie 2021.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.