Sărbătorile de iarnă nu ar fi la fel fără mirosul de cozonc din casă. Cozonacul este unul dintre cele mai iubite deserturi de casă din România, iar rețeta acestuia nu mai trebuie să sperie pe nimeni. Folosind cantitățile și ingredientele potrivite, oricine poate să umple casa de mirosul îmbietor de cozonac.
Ingredientele necesare pentru cozonac
Pentru aluat, vom avea nevoie de:
- un kilogram de făină
- jumătate de litru de lapte
- 4 ouă la temperatura camerei
- 250g zahăr
- 50g unt
- 50ml ulei
- 50g drojdie proaspătă
- coaja de la o lămâie
- sare
- mac și zahăr pentru decor
Pentru umplutură, vom avea nevoie de:
- 3 linguri de cacao
- esență de rom
- 250g rahat
- 250g nucă măcinată
- 100g stafide
- 150g zahăr
- 4 albușuri
Mod de preparare
Înainte de a ne apuca de rețetă, trebuie să pregătim cu grijă ingredientele. În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Vom începe cu maiaua, punând drojdia într-un vas, alături de 100 de grame de făină și 100 ml lapte călduț. Laptele trebuie să fie cald, dar nu fierbinte, cât să nu frigă degetul. Maiaua trebuie să crească într-un loc călduț.
Apoi, gălbenușurile se separă de albușuri și se bat cu zahărul și un praf de sare până se albesc, urmând să adăugăm restul de lapte, tot călduț. Compoziția se amestecă până la omogenizare, adăugând esența de rom și coaja de lămâie.
Unul dintre cei mai importanți pași pentru un cozonac pufos este cernerea făinii. Acest procedeu trebuie făcut măcar de două ori. Într-un recipient mare, adăugăm făina, făcând un sanț în mijlocul acesteia. Acolo se adaugă maiaua și compoziția din lapte și gălbenușuri. Începem să frământăm aluatul, adăugând din ulei și unt, de asemenea, ușor încălziți.
După ce am frământat aluatul cât să nu se mai lipească de mână, îl lăsăm la crescut timp de cel puțin jumătate de oră, sau până își dublează volumul, la loc călduț. Până când aluatul este gata, batem albușurile cu zahăr până se fac spumă, completând, apoi, cu nuca și cacaua.
După ce aluatul a crescut, îl tăiem în două bucăți. Apoi, fiecare bucată poate fi împărțită în două sau trei părți, în funcție de cum vreți să împletiți cozonacul. Pe fiecare parte se adaugă compoziția cu cacao, completând cu rahat sau stafide. Cozonacul se împletește, se așează în tava unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut încă jumătate de oră.
Apoi, se unge cu puțin gălbenuș de ou, se adaugă puțin mac și puțin zahăr și se bagă la cuptorul preîncălzit, pentru 45 de minute. Rețeta preferată de cozonac este gata. Spor la gătit!
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!