Soiul hibrid Cosmic Crisp este considerat mărul perfect. De ce au avut nevoie oamenii de știință de 23 de ani pentru a găsi rețeta ideală

29.10.2020
Soiul hibrid Cosmic Crisp este considerat mărul perfect. De ce au avut nevoie oamenii de știință de 23 de ani pentru a găsi rețeta ideală

Deși există multe soiuri de mere pe rafturile magazinelor, oamenii de știință au revoluționat industria prin crearea unui hibrid. Noul măr deține echilibrul perfect între gustul dulce, nivelul de aciditate, textura crocantă și zemoasă. În plus, ceea ce face acest soi de măr și mai special este durata de viață la raft.

Mărul Cosmic Crisp, dezvoltat de peste 20 de ani

Soiul se numește Cosmic Crisp, iar dezvoltarea lui a durat mai bine de 20 de ani. Horticultorul Bruce Barritt, absolvent al Universității Washington State, a realizat că producătorii se concentrează mult prea tare pe soiurile Red și Green Delicios. De altfel, Washington este unul dintre statele producătoare de mere de top ale Americii. Așadar, Bruce Barritt a propus universității dezvoltarea de noi soiuri de mere și a lansat un program nou de încrucișare de specii.

În 1997, Barritt a încrucișat polenul din soiul Honeycrisp cu stigma soiului Enterprise, un soi nu doar foarte rezistent, ci și foarte atrăgător: “Enterprise a fost ales doar datorită aspectului. Arată foarte bine, este un măr frumos”, a declarat Kate Evans, profesor de horticultură la Universitatea Washington State.

Anul următor, semințele hibridului au fost germinate și crescute într-o seră, rezultând într-un fruct care a fost numit de experți WA 38. Persoanele care au gustat din acest fruct au fost mulțumite. 144 de consumatori de mere au descris modelul WA 38 ca fiind mai mult decât acceptabil în ceea ce privește gustul, fermitatea, textura crocantă și zemoasă.

Cheia aromei dulci a mărului este conținutul ridicat de zaharuri, echilibrat de un conținut și mai mare de aciditate. Acest echilibru asigură păstrarea gustului după o călătorie lungă spre un nou comerciant. Mai mult, se pare că acest măr hibrid se coace mai uniform în copac decât alte specii, și se strică mai greu după ce a fost cules. Are o perioadă lungă de valabilitate, putând fi păstrat în frigider chiar și un an.

Cosmic Crisp, un soi în care s-au investit milioane de dolari

Mai mult de 10 milioane de dolari s-au alocat segmentului de marketing pentru acest soi care are propriul cont de Instagram și propriul site. Consumatorii care au participat la sondajele de opinie au ales numele Cosmic Crisp, fiind legat de petele albe de pe coajă care semănă cu imaginile stelelor pe un cer roșiatic.

Specialiștii explică necesitatea petelor albe ale mărului: sunt deschideri de pori care permit mărului să facă schimburi de gaze cu mediul. Proprietarii de livezi au plantat deja 12 milioane de mere, iar soiul se poate cumpăra acum în Statele Unite ale Americii.

Cosmic Crisp este primul soi care a fost creat în Washington, așa că producătorii statului au drepturi exclusive de a-l vinde pentru următorii 10 ani.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *