Mărul, denumit și Malus domestica Borkh, este o plantă nobilă care face parte din familia Rosaceae, subfamilia Pomoideae. Deși originile mărului sunt străvechi, se pare că acest pom fructifer a apărut prima dată în munții Himalaia.
Istoria merelor în România
Atât diversitatea soiurilor obținute de-a lungul anilor, cât și toponimia denumirilor speciilor, ne demonstrează că mărul a fost cultivat în România cu mult timp în urmă. Geto-dacii erau într-o etapă dezvoltată în perioada 100 î.Hr., motiv pentru care specialiștii conideră că știau cum funcționează cultura pomilor.
Primele atestări scrise vin din perioada daco-romanilor, prin păstrarea unor denumiri de pomi de origine latină. Printre acestea, regăsim cerasus, prunus, malus, nux.
Legenda Drumului Mătăsii
Drumul Mătăsii era legătura economică și politică a țărilot Eurasiatice. Studiile din ultimii ani au dedus că această rețea de drumuri a fost cea care a sprijinit hibrizarea mărului pe care îl cunoaștem azi.
Astfel, comercianții au transportat cu ei semințe de măr din copacii sălbatici și le-au răspândit. Această acțiune a avut ca urmare apariția celor peste 7000 de specii de mere din prezent.
Legenda fructului interzis – Mărul Evei
Una dinte cele mai faimoase legende legate de acest fruct este povestea biblică, de la „începuturile lumii”. Adam și Eva, primii oameni creați de Dumnezeu, trăiau în Eden și puteau face tot ce voiau. Acestora nu le lipsea nimic, având o singură interdicție: nu puteau mânca fructe din Pomul Cunoaşterii Binelui şi Răului sau din Pomul Vieţii.
Conform Vechiului Testament, Eva a fost influențată de șarpele cel viclean să muște dintr-un măr al Pomului Cunoașterii. Apoi, Eva l-a convins și pe Adam să facă același lucru, ceea ce a dus la evacuarea lor din Eden. Dumnezeu, mânios că au încălcat porunca, i-a dat afară din Grădina Raiului, înainte ca cei doi să apuce să guste și din Pomul Veșnic care i-ar fi făcut nemuritori.
Deși nu se menționează că fructul oprit ar fi fost un măr, legenda a susținut importanța mărului în întreaga lume.
Descoperirea gravitației sau legenda mărului lui Isaac Newton
Întâmplarea legată de Isaac Newton și mărul căzut în capul acestuia este una dintre cele mai cunoscute și povestite anecdote. Legenda spune că, în timp ce stăta la umbra unui copac, lui Newton i-ar fi căzut un măr în cap. Acesta a început, atunci, să se întrebe de ce obiectele nu plutesc ci cad pe pământ, întrebare care a dus la formularea legii atracției gravitaționale.
Un document publicat de instituția Royal Society din Marea Britanie, denumit „Memoirs of Sir Isaac Newton’s Life”, susține legenda mărului. Autorul, William Stukeley, era prietenul savantului și a descris toate precedeele prin care acesta a ajuns să formuleze faimoasa lege.
Descriind întâmplarea, acesta a povestit un dialog purtat cu Newton, în care savantul se întreba de ce mărul nu a căzut într-o parte sau de ce nu s-a dus în sus. Atunci i-a venit ideea unei forțe gravitaționale universale care ține și Luna în jurul Pământului.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!