Rețete

Pepeni murați în saramură – rețeta tradițională care menține zeama murăturilor limpede

Pepeni murați în saramură – rețeta tradițională care menține zeama murăturilor limpede
pepeni murati

Pepenii murați reprezintă una dintre cele mai spectaculoase rețete românești. Mâncărurile murate au fost inventate din motive practice, pentru a păstra cât mai multe legume în sezonul rece. Totuși, în prezent, ne bucurăm de preparatele pe care strămoșii noștri le-au creat cu atâta iscusință.

Ingrediente pentru pepeni murați în saramură:

 • 10 kg pepenași
 • 4 morcovi
 • 4 ardei grași
 • un ardei iute
 • 5 căței de usturoi
 • rădăcină de hrean
 • rădăcină de mărar
 • crenguțe de vișin
 • busuioc
 • frunze de țelină
 • sare

În primul rând, trebuie să acordăm atenție pepenașilor. Aceștia trebuie să fie de mărimi mici, fermi, fără lovituri sau tăieturi. De asemenea, este important ca pepenașii să fie proapeți și spălați foarte bine.

Fie că puneți pepenii în butoi, fie că îi puneți la borcane, recipientele trebuie dezinfectate foarte bine și lăsate la uscat. Pentru început, se așează la fundul recipientului crenguțele de vișin și de mărar pentru a menține murăturile ferme.

Apoi, se așează pepenii de dimensiuni mai mari, fiindcă aceștia se murează mai lent. Peste ei se pun morcovii tăiați fâșii, frunzele de țelină și ardeiul gras. În mijlocul recipientului, înainte să adăugăm următorul strat de pepeni, adăugăm o parte din usturoi și ardeiul iute.

Urmează să punem și restul de pepeni, în funcție de recipientul ales și să acoperim totul cu usturoiul rămas și cu frunze de țelină. Încheiem prin a adăuga iar câteva crenguțe de vișin și mărar.

Cum se menține zeama murăturilor limpede

Înainte de saramură, rețeta tradițională cere busuioc, fie proaspăt, fie uscat. Acesta va avea grijă ca zeama să rămână limpede. Pentru saramură se adaugă 30 de grame de sare la un litru de apă. Dacă saramura se face la rece, după ce o amestecăm cu sare, punem apa în recipient cât să se acopere bine pepenii.

Pentru a avea pepeni murați delicioși este necesară vânturarea zilnică timp de 7 zile, atunci când folosim saramură rece.

Pentru saramură caldă, apa cu sarea se fierb, iar atunci când clocotește, se toarnă peste pepeni, fără vânturare. În schimb, a doua zi se scurge zeama, se mai dă într-un clocot, urmând să fie turnată peste pepeni iar.

Rețeta este gata! Acest preparat este o garnitură delicioasă, făcând parte din murăturile preferate ale tuturor românilor.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Comments are closed.

  More in Rețete