Știri Agricole

ALERTĂ ANM: Cod galben de furtuni şi ploi însemnate cantitativ

ALERTĂ ANM: Cod galben de furtuni şi ploi însemnate cantitativ
ALERTĂ ANM: Cod galben de furtuni şi ploi însemnate cantitativ

Alertă ANM emisă pentru aproape toată țara.  Administraţia Naţională de Meteorologie anunțat un cod  galben de furtuni şi ploi, valabil până marţi seară. 

ALERTĂ ANM de Cod galben  pentru trei sferturi din țară

Începând de luni seară, 12 octombrie, de la ora 21:00 până 13 octombrie, ora 9:00, este valabilă avertizarea ANM. Zonele vizate sunt: Banat, Oltenia, sudul Transilvaniei şi al Crişanei, precum şi în vestul şi nordul Munteniei.  În judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, ploile vor avea şi caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 25 l/mp şi, izolat, 40 l/mp.

Tot vestul și sud-vestul țării va fi cuprins de ploi.  Sunt afectate județele: Alba, Argeş, Arad, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Timiş, Teleorman şi Vâlcea.

După secetă, furtunile și vijeliile distrug ogoare

Marți,  între orele 9:00 – 21:00, va fi în vigoare al doilea Cod galben de intensificări ale vântului și ploi puternice.  

Codul ANM anunță și intensificări ale vântului, care va bate cu 55 – 65 km/h. În zonele de munte, vântul bate în rafale ce vor  depăşi 90 – 100 km/h,. 
Marți după-amiază, ploile migrează din vest spre est. Averselevor avea şi caracter torenţial, iar în regiunile sudice, estice şi centrale. Vor fi furtuni puternice, cu descărcări electrice şi grindină. 

„Precipitațiile își vor face simțită prezența. Vorbim de cantități care se pot situa între 25-30 de litri pe metru pătrat, pe areale restrânse 30-40 de litri pe metru pătrat. Pe crestele montane înalte discutăm de intensificări ale vântului care se vor situa în general între 80-90 de kilometri la oră, dar și în restul zonelor, 50-60 de kilometri la oră”, a spus la Digi24 directorul ANM, Elena Mateescu.

Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi pe arii restrânse 40-60 l/mp.

Zonele vizate de avertizarea Cod galben sunt: judeţele Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui şi Municipiul Bucureşti.

De asemenea, specialiștii ANM anunță că odată cu aceste coduri galbene de vremea rea, vor scădea temperaturile, destul de brusc. 

„Cel mai frig se va resimți în zilele de miercuri și joi, mai ales în partea de vest și sud-vest a țării, unde maximele nu vor mai depăși 11-13 grade Celsius. Dacă astăzi am contat pe valori care au depășit 22-23 de grade Celsius, ziua de marți aduce temperaturi cu până la 10 grade Celsius mai coborâte la nivelul maximelor în această parte a țării. În partea de sud-est vom mai înregistra valori ușor peste 22-23 de grade Celsius”, a adăugat șefa ANM, conform Digi24.

Așadar, în această săptămână, toamna își intră în drepturi, cu atât mai mult cu cât temperaturile din prima parte a lunii octombrie au fost cu aproape 6 grade celsius față de media normală a perioade.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.