Deși, în România, există un mare potențial în ceea ce privește producția viticulturii, acest domeniu a scăzut drastic în ultimii ani. În prezent, doar o suprafață de 24,43% mai este cultivată cu struguri de masă. 6.335 ha de struguri de masă sunt cultivate în acest moment.
Regiunile în care se cultivă cei mai mulți struguri de masă
În zona de sud-est a țării se cultivă aproximativ 4.903 ha de struguri de masă. În nord-est există în jur de 400 de hectare. În sudul Munteniei, există doar 200 de hectare de viță-de-vie pentru strugurii de masă.
În Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, au fost înscrise, în anul 2019, 22 de soiuri de struguri de masă.
Soiuri de struguri de masă românești
Afuz Ali – acest soi cu boabe de struguri foarte mari, de aproape 600 de grame pe ciorchine, este foarte rezistent la secetă. Boanele sunt cilindrice, verde-gălbui, cu pulpă foarte cărnoasă. Perioada de coacere a acestor struguri este între 20 septembrie și 10 octombrie.
Coarna neagră – acești struguri mari cântăresc în jur de 350 de game pe ciorchine, fiind rezistenți la temperaturile scăzute. Pulpa are un gust dulceag și crocant, având o formă cilindrică. Ajung la perioada de maturare între 15 și 25 octombrie.
Strugurii ananas – denumiți și „Căpşunică”, acești struguri sunt originari din Carolina de Sud. Totuși, în secolul XIX au fost aduși în Europa, numindu-se Isabella. Acest soi este foarte rezistent la boli și dăunători, dar și la temperaturile scăzute.
Gustul dulce, asemănător cu cel al căpșunilor, le-a câștigat numele acestor struguri din care iese un vin roze, apos și ușor acidulat. Perioada de recoltare este la începutul lunii octombrie.
Victoria – acești struguri au pulpă cărnoasă, cu un gust desăvârșit, însă nu sunt foarte rezistenți în sezonul rece. Strugurii Victoria au formă cilindro-conică, sunt mari, galben-aurii. Acest soi nu are o rezistență mare la boli și se recoltează la sfârșitul verii.
Cardinal – acest soi de struguri are boabele rotunde și o greutate pe ciorchine maximă de 500 de grame. Strugurii Cardinal se coc devreme, ceea ce face ca rezistența lor la temperaturile scăzute să nu fie bună. Culoarea este una roșie, spre violet, cu pulpă suculentă și cărnoasă.
Italia – acest soi de struguri oferă ciorchini mari, de peste 500 de grame. Soiul poate aduce o producție mare, dar nu este foarte rezistent la temperaturile scăzute. Boabele sunt mari, de formă ovală, galben-aurii, cu puține semințe și gust de muscat.
Coarna albă – soi nobil, cu coaja de culoate albă verzuie, cu pulpă cărnoasă și crocantă, ajungând la greutate de aproape 300 de grame pe ciorchine. Perioada optimă de recoltare a acestor struguri este între 30 septembrie și 16 octombrie.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!