Ce este Mărul Lupului și cum a ajuns cea mai toxică plantă să fie folosită în terapii

17.09.2020
Ce este Mărul Lupului și cum a ajuns cea mai toxică plantă să fie folosită în terapii

Mărul Lupului este o plantă foarte toxică, dar care, paradoxal, are anumite proprietati terapeutice care trebuie folosite cu grijă. Unde crește și cum se culege mărul lupului? Cum se folosește această plantă?

Aristolochia clematitis este denumirea științifică pentru Mărul Lupului, dar planta mai este cunoscută și sub alte nume popular, precum: curcubetică, boaşele popii, floarea lupului, măr lupesc, puturoasă, râmf, remf etc. Se găsește în Europa, Asia Mică, Caucaz. Există mai multe subspecii ale acestei plante, unele având flori mov, dar cea mai cunoscută este cea cu flori galbene, care se găsește, de altfel, și în țara noastră.

De ce este toxic Mărul Lupului

Mărul Lupului conține uleiuri eterice, substanţe amare, acid aristolochic, colină, alantoină, acid citric, săruri minerale, iar această combinație o face toxică. Animalele o evită și pentru că are un miros și un gust neplăcut. Dacă este ingerată, provoacă tulburări ale aparatului digestiv, circulator şi urogenital, lipsa apetitului, simptome care durează până la 24 de ore.

În mod paradoxal, totuși, planta are și o mulțime de proprietăți benefice organismului, dar doar dacă este folosită în anumite condiții. 

În ce terapii se folosește Mărul Lupului

Planta se folosește doar sub supraveghere medicală, de exemplu pentru vindecarea rănilor, aplicând frunze crude sau se poate opări cu apă fierbinte, pentru eliminarea paraziților plantei, apoi lichidul se aplică local, cu ajutorul unui tampon de vată. Este benefică și în caz de hemoragii interne și tromboze. Mai este recomandată și în caz de infecții articulare,  acnee sau eczeme.

Specialiștii nu recomandă utilizarea în mod intern a acestei plante, pentru că s-a descoperit că o substanță din aceasta poate duce la probleme serioase de rinichi și aparat urinar.

Unde se găsește Mărul Lupului

Mărul Lupului este, de fapt, o buruiană, care crește spontan în culturi de cereale, în vița de vie și în tufișuri. Este o plantă erbacee, perenă. Pentru agricultori, apariția acestei buruieni poate fi o problemă, pentru că poate fi culeasă , din greșeală, împreună cu recoltele de cereale, fiind măcinată împreună cu boabele, ajungând în faina consumată de oameni. Astfel, poate duce la îmbolnăvire. 
Perioada de recoltare pentru diverse metode terapeutice de utilizare este în perioada mai-iunie, atunci când Mărul Lupului este înflorit .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *