Prima sărbătoare a anului, Sfântul Vasile cel Mare, este un prilej pentru toți credincioșii să aibă un început de an curat, cu gânduri bune. Sfântul Vasile este considerat „păzitor de duhuri rele” și este unul dintre cei mai mari teologi creștini și părinți ai Bisericii Ortodoxe.
De ce se colindă de Sfântul Vasile
În tradiția populară, oamenii merg, pe 1 ianuarie să-l colinde pe Vasile. Acest obicei s-a format conform legendei care spune că Sfântul Vasile l-a rugat pe Dumnzezeu să-i atribuie o zi, primind-o chiar pe prima din an.
De bucurie, Sfântul Vasile a legat un clopoțel pe o crenguță de busuios și s-a urcat în ceruri să-i ureze de bine lui Dumnezeu. În spiritul legendei, credincioșii colindă familia și prietenii în această zi.
Sfântul Vasile s-a născut în Cezareea Capadochie și a trăit între anii 330 şi 379. Părinții sfântului au fost creștini și oameni bogați. Tatăl său, pe nume tot Vasile, i-a insuflat dragostea pentru învățătură, fiind dascăl.
Vasile a fost un om școlit și, deși creștinismul nu era încă acceptat în totalitate, a ajuns arhiepiscop al Cezareei în anul 370. Faptele sale bune au ajutat mulți oameni sărmani, întemeind spitale, azile și construind biserici.
Acesta a murit pe data de 1 ianuarie 379.
Tradiții de Sfântul Vasile
Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Sfântul Vasile este sorcovitul, având menirea de a ura gazdelor sănătate și noroc în noul an. Colindătorii primesc, drept recompensă, bani și dulciuri. Tradiția spune că sorcova se păstrează peste an, ca un simbol al norocului, așezată la icoană.
Plugușorul este un alt obicei agrar, tinerii din sat mergând, din casă în casă, să colinde gospodarii. În acest ritual, biciurile și versurile Plugușorului au rolul de a îndepărta seceta, dăunătorii și alte elemente care pot afecta recolta.
„Slobozim câşlegiile/ Să mărităm fetele/ Umblaţi, feciori,/ Să fie peţitori” – versuri populare de Anul Nou prin care se dezleagă cununiile.
Pentru un an productiv, oamenii iau o unealtă cu care lucrează des și o mânuiesc de trei ori în ziua de Sfântul Vasile, pe stomacul gol. De asemenea, pentru sănătate, oamenii trebuie să consume mult vin în prima zi a anului: cantitatea de vin băută reprezintă cât sânge va avea omul în obraz în acel an.
Prima zi a anului nou este un bun prilej de a face previziuni ale vremii: așa cum este pe 1 ianuarie, așa va fi tot anul. Dacă ziua e geroasă, însă senină, atunci anul va fi productiv și plin de bucurie. O noapte de anul nou senină prevestește un an liniștit și bun.
Numărul superstițiilor este mare în prima zi a anului. Pentru spor, oamenii nu dorm în această zi, alminteri vor fi somnoroși tot anul. Oamenii trebuie să aibă un gând bun în ziua de Sfântul Vasile ca să fie optimiști tot restul anului.
Pentru noroc, oamenii trebuie să verse un pahar de vin pe masă, să dea de pomană, să spargă un pahar și să se șteargă pe față dimineața cu un prosop în care s-a pus un ban de argint.