Descoperă

Tradiții de Revelion 2022. Ce să faci ca să-ți meargă bine

Tradiții de Revelion 2022. Ce să faci ca să-ți meargă bine
Tradiții de Revelion 2022. Ce să faci ca să-ți meargă bine

Trecerea dintre ani, noaptea în care se trece de la vechi, la nou, renașterea celor 365 de zile, poartă numele popular de „Îngropatul Anului” sau Revelion.

Această noaptea este foarte importantă în tradiția populară, fiind însoțită de multe tradiții și, mai ales, de superstiții. Oamenii din întreaga lume vor să ducă la bun sfârșit obiceiurile aducătoare de noroc și belșug în anul următor.

Tradiții românești de Revelion

Sorcova

Una dintre tradițiile preferate ale copiilor, Sorcova este un colind de Anul Nou în care cei mici le urmează gazdelor sănătate, noroc și bogăție pentru anul ce vine.

Sorcova este un obiect confecționat dintr-un băț mai gros, împodobit cu beteală și flori de hârtie colorată, folosită pentru a lovi gazdele ușor, pe cap, asemenea unui ritual magic.

Plugușorul

Un alt colind specific anului nou, Plugușorul este tot o urare a colindărilor către gazdele care îi răsplătesc cu bani. Grupurile de copii merg din casă în casă, îmbrăcați în costume populare, cu un bici și clopoței.

Provenit dintr-un vechi obicei agrar, obiceiul Plugului era, în trecut, o desfășurare de forțe printre tinerii din sat. Aceștia împodobeau un brad pe care-l puneau într-o căruță și se strângeau într-un alai de 20- 30 de tineri care colindau tot satul.

Sunetul bicelor umplea strada, iar versurile erau lungi, urând sănătate și o recoltă bogată gazdelor.

Capra

Un obicei cunoscut sub nume diferite, în funcție de zonele țării, Capra este întruchiparea unor personaje, cu ajutorul măștilor exagerate. De obicei, există o mască de animal – capră în Muntenia, ursul în Moldova, borița în Transilvania sau cerbul în zona Hunedoarei, un cioban și doi bătrâni, cu fețele ridate.

În plus, în alaiul Caprei pot fi și muzicieni care să acompanieze cântecul și dansul Caprei, un ritual care are menirea să purifice și să fertilizeze solul.

Superstiții de Anul Nou

În trecut, zgomotele făcute de tobe și de focuri în noaptea dintre ani, aveau menirea să îndepărteze spiritele rele care umblau libere. În zilele noastre, oamenii preferă să folosească artificii, clopoței și pocnitori.

Masa de Revelion trebuie să fie plină de bucate, iar paharele pline de băutură pentru a avea un an îmbelșugat. Tot pentru noroc, în această seară, mesenii trebuie să servească pește.

Tradiții de Revelion 2022. Ce să faci ca să-ți meargă bine

Una dintre multiplele superstiții de Revelion spune că, la trecerea în anul următor, oamenii trebuie să poarte haine noi, dintre care măcar un articol să fie de culoare roșie, pentru noroc.

În noaptea de Revelion nu trebuie să fii trist sau să plângi, nici să te cerți sau să vorbești urât pentru a nu atrage ghinionul.

De asemenea, anul nou nu trebuie să te prindă cu datorii, dar nici să împrumuți bani n-ar fi bine. O superstiție strictă spune că, în această seară, nu se duce gunoiul pentru că, odată cu el, arunci și norocul.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Descoperă