Rețete

Rețete de Revelion. Ce să pui pe masă în noaptea dintre ani

Rețete de Revelion. Ce să pui pe masă în noaptea dintre ani
Rețete de Revelion. Ce să pui pe masă în noaptea dintre ani

De Revelion, românii preferă să aibă masa plină de bucate delicioase, așa cum cere tradiția. Superstițiile românești cer ca noaptea dintre ani să prindă familia cu masa plină pentru a atrage noroc și bogăție în anul ce vine.

Tocmai de aceea, gospodarii și gospodinele încearcă să diversifice, cât mai mult, preparatele pentru noaptea de Revelion. Astfel, cele mai cunoscute mâncăruri sunt salata de boeuf, de crudități, de ciuperci, ouăle umplute, friptura de porc, peștele, dar și deserturi delicioase, asemenea torturilor și prăjiturilor.

Rețetă aperitive Revelion

Aperitele sunt foarte importante pentru acest eveniment, iar variantele sunt multiple. Începând cu platourile de mezeluri fine, alăturate legumelor, brânzeturilor și măslinelor, până la cele mai apreciate salate.

Rețete de Revelion. Ce să pui pe masă în noaptea dintre ani

Rețetă salată de ciuperci cu usturoi

O rețetă foarte simplă, care nu necesită decât ciuperci la borcan, usturoi, mărar și maioneză. Cel mai important lucru în cazul acestei salate este să scurgeți ciupercile foarte bine și înainte și după ce le tocați.

Mărarul și usturoiul se toacă mărunt, apoi se amestecă foarte bine cu ciupercile și maioneza. Se asezonează cu sare și piper după gust și se servește pe pâine prăjită.

Rețetă salată aperitiv cu piept de curcan

O altă rețetă simplă care va fi apreciată de toată familia, salata aperitiv de curcan se prepară foarte ușor. Veți avea nevoie de legumele prefarate, de piept de curcan, de castraveți murați, de maioneză și de condimente.

Rețeta este foarte asemănătoare cu salata de boeuf, așa că puteți urma aceeași pași. Catraveții murați se toacă primii și se scurg foarte bine. Legumele se toacă mărunt, asemenea curcanului, urmând să le amestecați cu maioneza și să adăugați sare și piper după gust.

Rețetă mousse de somon afumat

Unul dintre cele mai rapide aperitive, mousse-ul de somon afumat se prepară cu ajutorul a trei ingredinte: somon afumat, cremă de brânză și mascarpone.

Toate cele trei ingrediente se pun în blender până se formează o pastă. Apoi se adaugă puțin piper și zeamă de lămâie. Înainte să adăugați sare, gustați crema pentru că somonul afumat este deja sărat.

Se servește pe pâine prăjită sau pe bruschete cu usturoi.

Rețetă de friptură de porc și pește

Rețetă friptură de porc cu rozmarin și usturoi

Rețete de Revelion. Ce să pui pe masă în noaptea dintre ani

Pentru această rețetă veți avea nevoie de o bucată de pulpă de porc, usturoi, o crenguță de rozmarin, câteva măsline de calitate, ulei, sare și piper. Carnea se spală bine, urmând să îndepărtați apa cu un șervețel de hârtie.

Apoi se unge bine cu ulei, sare, piper, și fulgi de chilli dacă vă place mâncarea picantă. Se pune în tavă, se adaugă măslinele, usturoiul și crenguța de rozmarin și se dă la cuptorul încins pentru aproximativ 45-50 de minute.

Opțional, puteți adăuga vin alb pentru a o frăgezi.

Rețetă Dorada în sare 

Tradiția spune că pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească peștele. Tocmai de aceea, rețeta de Dorada în sare este perfectă pentru această ocazie și foarte simplu de realizat.

Veți avea nevoie de pește Dorada proaspăt, de sare grunjoasă, de cimbru, usturoi, piper și lămâi. Peștele se spală foarte bine, apoi se îndepărtează excesul de apă cu un șervețel de hârtie.

Într-o tavă se pune stratul de sare grunjoasă, înalt de doi centimetri, apoi se așează peștele. În interiorul acestuia se pun căței de usturoi, cimbru și felii de lămâie.

Peștii se acoperă cu alt strat de sare și se bagă la cuptor timp de 40-45 minute. După această perioadă, sarea de pe pește se curăță, urmând să-l consumați cu lămâie sau mujdei de usturoi.

Opțional, puteți face o garnitură de cartofi natur sau la cuptor, dar și o salată de pătrunjel cu roșii cherry.

Rețetă deserturi Revelion

Rețetă Prăjitura cu mere și dulceață

Pentru blat, veți avea nevoie de:

  • 5 ouă
  • 100 gr zahăr
  • 1/2 plic praf de copt stins într-o linguriță de oțet
  • 150 gr făina
  • 1 praf de sare

Pentru umplutură, veți avea nevoie de:

  • 6 mere mari
  • 100 gr zahăr
  • 100 gr unt
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 2 linguri de griș
  • esență de rom
  • dulceață de prune

Pentru început, vom pregăti umplura. Merele se rad, apoi se pun pe foc, într-o tigaie înaltă, cu untul și zahărul, până ce toate ingredientele s-au omogenizat bine, timp de aproximativ 5 minute. Apoi, se adaugă și grișul, esența de rom și zahărul vanilat și se scoate tigaia de pe foc.

Pentru blat, se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă tare cu zahărul. Gălbenușurile se amestecă cu praful de copt stins în ulei, cu ajutorul unui mixer, adăugând, puțin câte puțin, albușurile bătute tare, făina și sarea.

Amestecul final se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor timp de 20 de minute. Apoi, se scoate, se răcește bine și se taie în trei foi, cât mai egale.

Pe prima foaie se adaugă dulceață, iar pe cea de-a doua foaie se adaugă o parte din umplutură. Foile se pun una peste cealaltă, iar, peste cea de-a treia foaie se pune și restul de umplutură. Puteți decora cu pișcoturi mărunțite sau cu zahăr pudră.

Prăjitura se servește după ce a stat câteva ore la frigider.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Rețete