Descoperă

Tradiții de Ajunul Crăciunului. Obiceiuri pe care să le respecți cu sfințenie

Tradiții de Ajunul Crăciunului. Obiceiuri pe care să le respecți cu sfințenie
Tradiții de Ajunul Crăciunului. Obiceiuri pe care să le respecți cu sfințenie

De obicei, Ajunul Crăciunului este o zi destinată ultimelor pregătiri, atât pentru masa de Crăciun, cât și pentru cadouri sau ordinea casei. Totuși, în tradiția populară, există câteva obiceiuri de care trebuie să ținem cont în această zi.

Conform obiceiului popular, românii se bucură de zilele de sărbătoare și pentru a-și asigura norocul, mai ales la final de an. Fiind un popor superstițios în trecut, în Ajunul Crăciunului trebuia să ai mare grijă la tradițiile din moși strămoși.

Ce trebuie să faci în Ajunul Crăciunului

În ziua de 24 decembrie, fiecare familie trebuie să aibă o crenguță de vâsc în casă pentru că aduce noroc și are puteri tămăduitoare, alungând certurile din casă și ghinionul.

Pentru purificarea sufletului de energiile negative, în Ajunul Crăciunului, se pune un săculeț plin de boabe de fasole în brad. De asemenea, în această zi nu se mătură casa, alminteri alungi norocul.

E bine ca, în ziua de Ajun, să-ți intre în casă pentru prima dată un bărbat, astfel toată familia va avea noroc și nu se va certa în anul ce urmează. De asemenea, obiceiul popular ne învață că e bine să recuperăm bunurile împrumutate.

Colindătorii trebuie primiți în curte cu inima deschisă și răsplătiți cu dulciuri, covrigi sau bani. În anumite zone ale țării, în seara de Ajun tinerii vin cu Steaua, un colind care vestește nașterea lui Iisus.

Tradiții de Ajunul Crăciunului. Obiceiuri pe care să le respecți cu sfințenie

În unele regiuni, se aruncă peste colindători cu boabe de porumb sau grâu pe care apoi gospodarii le duc la păsări ca să ouă tot anul care vine.

Obiceiurile agrare susțin că, în ziua de Ajun, gospodinele care fac colaci se duc în grădină cu mâinile pline de aluat și spun ”măr, astfel rodnic să fii cum stă aluatul pe mâinile mele”.

De asemenea, mai există obiceiul ca gospodinele, după ce scot pâinea din cuptor, să rostească următoarele cuvinte: ”cum e cuptorul, lopata plină de pâine, așa să fie copacii, pomii plini de poame”.

Ce să nu faci în Ajunul Crăciunului

În această zi, este interzis consumul de rachiu. În noaptea de Ajunul Crăciunului, nu este bine să deschidem ușa nimănui ca să nu iasă norocul din casă. În unele zone, în ziua de 24 decembrie, oamenii nu mănâncă nimic.

Crescătorii de albine nu au voie să împrumute nimic din casă pentru a avea o producție bună de miere în anul ce vine.

Fetele nemăritate țineau post negru în ziua de Ajun pentru a-și visa ursitul. De asemenea, tot pentru a-și visa ursitul, fetele lăsau câtă puțină mâncare afară, surprinzându-și ursitul în timp ce venea să guste din acele bucate.

Gospodinele aduc în casă surcele pe care le împrăștie în fiecare cameră, pentru a avea noroc.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă