Ce este vâscul? De unde au pornit tradițiile legate de vâsc din perioada Crăciunului

24.12.2020
Ce este vâscul? De unde au pornit tradițiile legate de vâsc din perioada Crăciunului

Vâscul, în mitologia popoarelor europene, este o plantă care reprezintă magie, fiind văzut ca un simbol al curățeniei spirituale, al libertății și al armoniei. Vâscului i se mai spune și „creanga de aur” și poate reprezenta un semn de bun augur al iubirii, apărător și protector al casei și al familiei. În plus, vâscul este o plantă importantă pentru sărbătorile de iarnă, datorită numeroaselor tradiții care se învârt în jurul acestuia.

Ce este vâscul?

Vâscul european, sau vâscul comun, este o plantă semiparazită, care crește pe tulpina altor copaci. Tulpinile au o lungime cuprinsă între 30 și 100cm, cu ramuri dihotomice. Florile sunt discrete, de culoare galben-verzuie, având un diametru de 2–3 mm. Fructul este o boabă de culoare albă sau galbenă, care conține numeroși sâmburi încastrați în pulpa gelatinoasă a fructului.

Legende legate de vâsc

Norvegienii, druizii celți, și indienii nord-americani credeau despre vâsc că este o plantă sacră. Astfel, aceste popoare atârnau vâscul deasupra ușii pentru a aduce noroc, prosperitate și fericire, crezând că este o plantă care vine din cer datorită faptului că era rezistentă la ger și întuneric.

Popoarele celte au dezvoltat un cult al acestei plante, despre care spuneau că este o esență divină. Vâscul crescut pe stejat era denumit „lacrima stejarului”, fiind extrem de valoros în desfășurarea ceremoniilor. Pentru săvârșirea ofrandelor către zei, druizii, preoți celți înveșmântați în alb, tăiau vâscul cu o seceră de aur, învelindu-l cu o mantie albă. Apoi, se rugau zeilor pentru îndepărtarea spiritelor rele, sacrificând doi tauri albi.

Una dintre legendele medievale legate de vâsc justifică puterea acestei plante. Se spune că dacă doi dușmani se întâlneau din întâmplare sub o ramură de vâsc, se împăcau imediat. Tot în această perioadă, în spirit de pace și bucurie, oamenii au început să-și împodobească locuințele cu vâsc.

În ceea ce privește sărutul sub vâsc, vechile tradiții legate de căsătorie au fost transformate de-a lungul timpului. Există mai mulți factori care ar fi putut dezvolta acest obicei, unul dintre ei fiind legat de fertilitate. Fetele necăsătorite așteptau un sărut sub vâsc. Dacă rămânau nesărutate, acestea urmau să aibă ghinion în dragoste și să rămână necăsătorite în anul următor.

De fiecare dată când un bărbat săruta o fată în seara de Crăciun, rupea o bobiță din vâsc. Atunci când toate bobițele erau rupte, obiceiul sărutului se încheia. Astfel, în țările anglo-saxone, obiceiul este păstrat și astăzi. În alte țări europene, vâscul este un simbol al norocului și este prezent în casele oamenilor în seara de Anul Nou.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *