Descoperă

Ce este vâscul? De unde au pornit tradițiile legate de vâsc din perioada Crăciunului

Ce este vâscul De unde au pornit tradițiile legate de vâsc din perioada Crăciunului
craciun, traditii

Vâscul, în mitologia popoarelor europene, este o plantă care reprezintă magie, fiind văzut ca un simbol al curățeniei spirituale, al libertății și al armoniei. Vâscului i se mai spune și „creanga de aur” și poate reprezenta un semn de bun augur al iubirii, apărător și protector al casei și al familiei. În plus, vâscul este o plantă importantă pentru sărbătorile de iarnă, datorită numeroaselor tradiții care se învârt în jurul acestuia.

Ce este vâscul?

Vâscul european, sau vâscul comun, este o plantă semiparazită, care crește pe tulpina altor copaci. Tulpinile au o lungime cuprinsă între 30 și 100cm, cu ramuri dihotomice. Florile sunt discrete, de culoare galben-verzuie, având un diametru de 2–3 mm. Fructul este o boabă de culoare albă sau galbenă, care conține numeroși sâmburi încastrați în pulpa gelatinoasă a fructului.

Exista cativa compusi activi care ii confera vascului proprietati medicinale: viscotoxinele, beta amirina si derivati ai acidului oleanolic, evercetina, acidul viscic (cu puternica actiune antitumorala), derivatii de colina si alcaloizii. Primele cercetari asupra vascului au scos la iveala ca aceasta planta poate diminua simptomele hipertensiunii arteriale: senzatia de ameteala, vajaitul in urechi, tulburarile de vedere, tahicardiile. Ulterior, s-a constatat ca vascul poate scadea si nivelul tensiunii arteriale. Alte cercetari au aratat ca extractul de vasc stimuleaza secretia de insulina si regleaza valorile glicemiei la pacientii cu diabet. O serie de studii efectuate in Germania au demonstrate ca injectiile subcutanate cu extract de vasc stimuleaza sistemul imunitar si ii ajuta pe bolnavii de cancer. Un consum zilnic a 2 cani de ceai de vasc (500 ml) intareste inima, alunga moleseala si vertijul si creste pofta de munca. Ceaiul se prepara adaugand o lingura de frunze maruntite (5 grame), la 250 ml de apa fiarta. Se lasa la infuzat 5- 10 minute. Intern, vascul se mai administreaza si sub forma de macerat: se pun 2-4 lingurite de planta maruntita (10-20 de grame) in 200 ml apa rece; se lasa 6-8 ore la macerat, se strecoara si se indulceste cu miere. Nu se fierbe. Se pot bea 3-4 cesti pe zi, din care una seara la culcare. Tratamentul se poate face si cu frunza de vasc, maruntita sub forma de pulbere, din care se iau 4 varfuri de cutit pe zi. Atentie! Se recomanda consultarea medicului inainte de inceperea oricarui tratament cu vasc.

Legende legate de vâsc

Norvegienii, druizii celți, și indienii nord-americani credeau despre vâsc că este o plantă sacră. Astfel, aceste popoare atârnau vâscul deasupra ușii pentru a aduce noroc, prosperitate și fericire, crezând că este o plantă care vine din cer datorită faptului că era rezistentă la ger și întuneric.

Popoarele celte au dezvoltat un cult al acestei plante, despre care spuneau că este o esență divină. Vâscul crescut pe stejat era denumit „lacrima stejarului”, fiind extrem de valoros în desfășurarea ceremoniilor. Pentru săvârșirea ofrandelor către zei, druizii, preoți celți înveșmântați în alb, tăiau vâscul cu o seceră de aur, învelindu-l cu o mantie albă. Apoi, se rugau zeilor pentru îndepărtarea spiritelor rele, sacrificând doi tauri albi.

Una dintre legendele medievale legate de vâsc justifică puterea acestei plante. Se spune că dacă doi dușmani se întâlneau din întâmplare sub o ramură de vâsc, se împăcau imediat. Tot în această perioadă, în spirit de pace și bucurie, oamenii au început să-și împodobească locuințele cu vâsc.

În ceea ce privește sărutul sub vâsc, vechile tradiții legate de căsătorie au fost transformate de-a lungul timpului. Există mai mulți factori care ar fi putut dezvolta acest obicei, unul dintre ei fiind legat de fertilitate. Fetele necăsătorite așteptau un sărut sub vâsc. Dacă rămânau nesărutate, acestea urmau să aibă ghinion în dragoste și să rămână necăsătorite în anul următor.

De fiecare dată când un bărbat săruta o fată în seara de Crăciun, rupea o bobiță din vâsc. Atunci când toate bobițele erau rupte, obiceiul sărutului se încheia. Astfel, în țările anglo-saxone, obiceiul este păstrat și astăzi. În alte țări europene, vâscul este un simbol al norocului și este prezent în casele oamenilor în seara de Anul Nou.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

You may also like

Comments are closed.

More in Descoperă