Știri Agricole

Prognoza ANM 2021. Cum va fi începutul anului din punct de vedere al precipitațiilor. Vremea în toată țara

Prognoza ANM 2021. Cum va fi începutul anului din punct de vedere al precipitațiilor. Vremea în toată țara
prognoza meteo, vremea ianuarie

Prognoza meteo pentru luna ianuaria sugerează o vreme mult mai caldă decât în mod obișnuit. În primele zile ale lunii există posibilitatea apariției ninsorilor moderate cantitativ în majoritatea regiunilor. În ultima parte a lunii, ninsorilor se vor concentra în special în nordul și centrul țării, în special la altitudini înalte.

Vremea în prima jumătate a lunii ianuarie

Specialiștii susțin că vremea din prima jumătate a lunii va fi mixtă. Un anticiclon de tip scandinavo-islandez format în spatele fronturilor atmosferice succesive de la final de decembrie va aduce o vreme rece, dar lipsită de precipitații în toată țara.

Temperaturile vor ajunge până la -25…-20 de grade Celsius în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei. Local și în sudul țării se pot înregistra temperaturi de -15…-10 grade Celsius. După prima decadă a lunii, ciclogeneza intensă din Oceanul Atlantic va înlătura vremea rece, revenind precipitațiile. Pe arii extinse se va depune un strat de zăpadă în medie de 10 centimetri, urmând să se transforme treptat în lapovițe și ploi.

În cea de-a doua decadă a lunii, temperaturile vor crește cu mult peste normal, în zona Luncii Dunării urmând să se înregistreze și temperaturi maxime de până la 15-17 grade Celsius. Izolat, în depresiunile din Obcinele Bucovinei, va mai fi ger.

Vremea în a doua jumătate a lunii ianuarie

Centrele depresionare situate în bazinul vestic al Mării Mediterane vor fi înlocuite cu cicloni islandezi, motiv pentru care vor apărea precipitațiile mixte și un aer polar-oceanic. Vestul, centrul și nordul țării vor avea parte temporar de ploi moderate cantitativ. La altitudini de peste 600m, se va depunde un strat de zăpadă de 5-10 centimetri.

În sudul și sud-estul țării, precipitațiile vor fi preponderent sub formă de ploaie și vor cădea izolat. În ultima decadă a lunii, temperaturile înregistrate vor fi cuprinse între 2-7 grade Celsius, atât ziua cât și noaptea.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

You may also like

Comments are closed.