Descoperă

Tot mai mulți români au alergie la ambrozie. Care sunt simptomele și problemele de sănătate pe care le poate cauza

Tot mai mulți români au alergie la ambrozie. Care sunt simptomele și problemele de sănătate pe care le poate cauza
Tot mai mulți români au alergie la ambrozie. Care sunt simptomele și problemele de sănătate pe care le poate cauza

Românii încep să fie din ce în ce mai ușor afectați de ambrozie. Alergiile provocate sunt atât de puternice, încât unii dintre aceștia ajung la spital. În unele orașe ale României, ambrozia, planta dăunătoare, s-a extins foarte mult, punând în pericol sănătatea cetățenilor.

Unul dintre aceste orașe este Târgu Jiu unde ambrozia se poate regăsi la tot pasul, atât în parcările publice, cât și în spațiile verzi din jurul clădirilor. Astfel, planta a ajuns să cauzeze mari probleme de sănătate românilor care ajung, uneori, la spital din cauza severității alergiei.

Simptomele pot apărea la vârsta de 4 ani

Medicii alergologi trag un semnal de alarmă, susținând că din ce în ce mai mulți români sunt afectați de alegiile provocate de ambrozie.

„Nu există zi în care să nu am pacienţi alergici la ambrozie. Sunt poate şi doi-trei pacienţi pe zi. A crescut foarte mult numărul de pacienţi cu alergie la ambrozie. Din practica mea curentă şi din experienţa de-a lungul anilor, numărul pacienţilor alergici la ambrozie a crescut exponenţial.

În cazul alergiilor cauzate de polen, simptomele pot să apară în jurul vârstei de 4-5 ani. Este îngrijorăt că vârsta de apariţie a simptomatologiei a scăzut la sub un an. Am pacienţi de vârste mici pe care i-am diagnostica cu rinită alergică indusă de polenul de ambrozie“, a comunicat Dr. Simona Coleaşă, medic alergolog, pentru adevarul.ro.

Printre principalele simptome ale alergiei, regăsim fenomeme de rinită alergică, conjunctivită alergică, astm bronşic alergic, însă, de cele mai multe ori, strănuturile în salve care se pot repeta și de 30 de ori sunt cele care trag un semnal de alarmă.

„Este un pacient care nu poate respira, prezintă congestie nazală, îi curge nasul abundent, apoi, îl mănâncă nasul, poate să apară simptomatologie oculară, mâncărimi ale ochilor, umflături, lăcrimare. De asemenea, pot prezenta manifestări de tip mâncărimi la nivelul urechii sau faringelui. Pacienţii alergici la ambrozie pot să îşi piardă parţial sau temporar mirosul.

Din cauza acestor simptome, aceşti pacienţi pot să prezinte somnolenţă, oboseală cronică şi dacă simptomatologia apare la nivelul căilor respiratorii inferioare, vorbim despre astmul bronşic alergic. Pacienţii pot prezenta crize de tuse, dificultăţi în respiraţie sau o respiraţie şuierătoare. Toate acestea le afectează calitatea vieţii şi, uneori, cu modificări în competenţele le locurile de muncă“, a mai declarat doctorul pentru sursa citată.

Tot mai mulți români au alergie la ambrozie. Care sunt simptomele și problemele de sănătate pe care le poate cauza

Ce este ambrozia și cum poate fi combătută

Ambrozia este o plantă sălbatică, o buruiană extrem de invazivă care se răspândește ușor. În România, planta mai este cunoscută și sub denumirea populară de „Iarba pârloagelor“ sau „Iarba pustiei“. Această plantă crește spontan pe terenurile abandonate și se regăsește pe întreg teritoriul României.

Deși, inițial, ambrozia se regăsea doar pe marginea drumurilor, a căilor ferate, a apelor curgătoare, în parcuri neîngrijite, terenuri în construcţie, culturile de cereale şi de floarea soarelui, de curând, aceasta se răspândește și în spațiile verzi ale blocurilor.

Din păcate, nu există un tratament pentru alergiile la ambrozie. Totuși, medicii sfătuiesc persoanele care au aceste simptome an de an în perioada august-septembrie să se prezinte la un specialist. Astfel, medicul alergolog poate prezenta un diagnostic clar.

Persoanele care suferă de alergii la ambrozie își pot lua câteva măsuri de precauție atunci când ies din casă. Acestea trebuie să poarte mască și ochelari de protecție pentru ca polenul să nu le afecteze ochii. De asemenea, nu se recomandă plimbările în aer liber după ploaie, atunci când polenul se ridică în aer. La întoarcerea în locuință, persoana alergică trebuie să facă duș imediat și să se schimbe de hainele de stradă.

Deși nu există tratament împotriva acestui tip de alergie, planta ambrozie poate fi combătută pentru a nu mai afecta sănătatea oamenilor. Aceasta poate fi cosită succesiv, atunci când a ajuns la înălțimea de 50cm pentru a nu-i permite să ajungă la maturitate.

De asemenea, ambrozia poate fi combătută chimic, prin ierbicidare, sau smulsă manual, însă nu fără mănuși de protecție. Combaterea ambroziei poate scăpa proprietarii de amenzi usturătoare. Conform legii, persoanele fizice care dețin terenuri pe care se dezvoltă liber ambrozia pot primi amenzi între 1.000 şi 1.500 de lei. Persoanele juridice riscă amenzi și mai mari, cuprinse între între 10.000 şi 20.000 de lei.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă