Deși sunt cunoscute a fi plante sensibile, orhideele pot înflori an după an atunci când sunt întreținute corect. Tocmai de aceea, orhideele sunt printre cele mai populare plante de apartament.
Orhideele fac parte din familia Orchidaceae care include în jur de 25.000 de specii și sunt regăsite în aproape orice mediu din lume. Spre exemplu, în România, orhideea cunoscută sub numele de Papucul Doamnei crește sălbatic, în pădurile umbroase de foioase și mixte.
Fertilizatori de casă pentru orhidee
Orhideele de apartament sunt cunoscute pentru delicatețea și multitudinea de culori. În procesul de întreținere atât de necesar, unul dintre cei mai importanți pași este legat de fertilizare. Atunci când sunt folosiți așa cum trebuie, fertilizatorii pot ajuta planta să dezvolte rădăcini și tije florale noi și bine dezvoltate.
În mod normal, fertilizarea se face la trei săptămâni, însă atunci când planta are probleme, se poate face la zece zile. Orhideele au nevoie de îngrășăminte pe bază de nitrogen, mai ales în faza de început.
Iată câteva variante de fertilizatori pentru orhidee:
- Fertilizatorul nr. 1: iod de 5% – 2 picături la 1 l de apă
- Fertilizatorul nr. 2: peroxid de hidrogen de 3% – 1 lingură (15 ml) la 1 l de apă
- Fertilizatorul nr. 3: acid boric – 0,25 g la 1 l de apă
- Fertilizatorul nr. 4: acid succinic – 2 g la 1 l de apă
- Fertilizatorul nr. 5: amoniac de 10% – 1 lingură la 1 l de apă (la rădăcini) și jumătate de lingură la 1 l de apă (pe frunze).
Cum întreținem orhideele în perioada verii
Orhideele sunt plante care au cerințe foarte specifice de lumină, umiditate și aer, așa că întreținerea din perioada verii este foarte importantă. La speciile de apartament, se recomandă udarea de două ori pe săptămână, cu apă la temperatura camerei, având grijă să nu atingeți frunzele plantei.
Se recomandă folosirea apei de ploaie, deoarece conține polen și alte materii organice care ajută la nutriția plantei. Orhideele din ghivecele strâmte se udă mai des decât cele care stau în ghivece mai largi. Este important ca mijlocul rozetei de frunze să nu fie niciodată udat cu apă.
De asemenea, în sezonul cald, orhideea trebuie ferită de razele directe ale soarelui. Planta are nevoie de lumina dimineții și a după-amiezii și de umbră în perioada prânzului, atunci când soarele este foarte puternic.
Pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor, orhideele au nevoie de aerisiri constante, asigurând circulația aerului în camera în care stau.
Ce simbolizează culorile orhideelor:
- florile roșii: semnifică dragostea, iubirea față de cei dragi;
- florile albe: simbol al sentimentelor pure;
- florile roz: semnifică veselie;
- florile galbene: transmit intențiile de împăcare cu o anumită persoană.
Atenție! Întotdeauna udați planta înainte de a folosi îngrășământ.