Astăzi, 20 iulie, este sărbătorit, în religia creștin ortodoxă, Sfântul Prooroc Ilie, numit și Aducătorul de ploi. Despre Sfântul Ilie se spune că poate alunga seceta și grindina, dar că poate aduce fulgere și tunete atunci când nu este respectat.

Fiind cunoscut și ca protectorul recoltelor, în jurul zilei Sfântului Ilie s-au creat multe legende, tradiții și obiceiuri populare. În zonele rurale, în această zi se organizau târguri și bâlciuri, unde oamenii erau așteptați după slujba de la biserică.

În cadrul slijbei dedicate Sfântului Ilie, oamenii se roagă pentru sănătate și belșug, fiind poemniți de către preot și cei trecuți în neființă care au purtat acest nume.

Legenda Sfântului Ilie

Sfântul Ilie a fost ridicat la ceruri de Dumnezeu. Despre acesta se spune că avea o putere foarte mare și că, atunci când se plimba cu carul pe cer, zguduia chiar și tronul lui Dumnezeu, încercând să elimine demonii.

Deși a fost ispitit de diavol să-și ucidă părinții, Sfântul Ilie s-a căit și și-a petrecut întreaga viață cerând iertarea păcatelor. Tocmai de aceea, Sfântul Ilie i-a cerut Lui Dumezeu să-i dea puterea de a se lupta cu cei mai periculoși demoni, având un car cu roți de flăcări și un bici de foc cu care lovește diavolii.

Astfel, spune tradiția, atunci când tună și fulgeră, Sfântul Ilie este plecat la vânătoare de demoni, iar unde cade un fulger este ascuns un demon, iar Sfântul Ilie luptă contra lui. Tunetele ar fi provocate de sunetul roților și de viteza cu care se deplasează carul acestuia.

Obiceiuri populare de Sfântul Ilie

Tradiția spune că, în ziua Sfântului Ilie, pentru a fi feriți de fulgere trebuie să purtăm la noi o ramură de salcie. De altfel, conform superstițiilor, în această zi nu trebuie să pleci la drum lung.

Ca să nu-l mânii pe Sfântul Ilie, nu trebuie să lucrezi în această zi care este marcată cu cruce roșie în calendar. Alminteri, Sfântul Ilie se va supăra și va arunca cu grindină în recolte.

Gospodinele împart pachete cu pomană în această zi, care conțin și fructe și flori de câmp, mere, miere și covrigi. În 2022, Sfântul Ilie cade într-o miercuri, o zi de post, așa că și pomana trebuie să fie de post.

Rugăciune către Sfântul Ilie

„Ne rugăm ție, Sfânt Ilie, cel care ai fost ridicat la cer într-un car de foc, învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului în timpul Schimbării Lui la Față, acum sălășluind în lăcașurile Raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi, păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate, și cu Atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne îndepărtăm din calea păcatului, îndrumându-ne spre lucrul bun.

Să mijlocești pentru noi Sfinte Ilie să fim sănătoși, noi, copiii și părinții noștri. Să ne ajuți să fim de folos aproapelui nostru când acesta este la ceas de boală, de cumpănă sufletească și sufocat de datorii.

Ne rugăm ție, Prorocule Făcător de Minuni, să-i îndepărtezi din calea noastră și a familiei noastre, pe cei care nu țin seamă de rânduielile Sfintei Biserici și de poruncile Domnului.

Amin!”.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă