Trecerea dintre ani vine la pachet cu foarte multe superstiții, obiceiuri și tradiții pe care oamenii le păstrează cu sfințenie. Dorința de a avea un an mai bun, mai fructuos, poate face anumite persoane să creadă că păstrarea acestor tradiții ajută la înfăptuirea acestor dorințe.
Ce nu e bine să faci de Revelion
Una dintre cele mai importante tradiții este legată de partea financiară. Tocmai de aceea, nu trebuie să intrăm în anul nou cu datorii sau fără a avea bani în buzunar. De asemenea, nu este indicat nici să împrumuți bani sau alte bunuri valoroase.
O altă superstiție este legată de lucrul casnic. În ziua de Revelion nu se calcă, nu se spală și nici nu se coase, nu se mătură și nu se adună orez de pe jos. Calendarul noului an nu trebuie să se agațe pe perete sau să se întoacă până nu s-a ajuns deja la ziua de 1 ianuarie.
Alte superstiții ne împiedică să strănutăm în ziua de Revelion. Nu este indicat să spargem lucruri sau să plângem, nici să consumăm carne de pasăre. Legenda spune că norocul se risipeşte, așa cum găina scormoneşte şi împrăştie pământul.
Pentru a ne feri de sărărcie, în ziua de 1 ianuarie nu se plătesc datorii, nu se împrumută bani și nu se duce gunoiul. În seara de Revelion nu se recomandă certurile sau poveștile cu fantome pentru că trag ghinion.
Ce ar fi bine să faci de Revelion
Una dintre cele mai importante tradiții de Anul Nou este purtarea hainelor noi pentru un an prosper. De asemenea, este recomandată culoarea roșie, culoarea veseliei și a dragostei, pentru un an plin de iubire și de noroc. Tot pentru noroc, în seara de Revelion trebuie să fim respectuoși și manierați.
Platourile de pe masă și paharele trebuie să fie pline, pentru a avea noroc și bogății, asemenea buzunarelor care trebuie să fie pline de bani.
Una dintre practicele păgâne care s-a transformat într-o tradiție este legată de alungarea spiritelor rele. Oamenii aprindeau focuri mari și făceau gălăgie pentru ca lumina și zgomotul să nu lase spiritele rele să pătrundă în noul an. Astfel, în zilele noastre, încă se folosesc artificiile și pocnitorile.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!