Descoperă

Ignat 2020. Ce tradiții se țin în ziua tăierii porcului

Ignat 2020. Ce tradiții se țin în ziua tăierii porcului
Ignat, porc

În calendarul creștin ortodox, ziua de 20 decembrie marchează prăznuirea Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Legenda spune că, înainte de această zi, porcii visează că urmează să fie tăiați. Acesta este motivul pentru care nu mai mănâncă, nu se mai îngrașă, motiv pentru care a venit vremea să fie sacrificați.

Ignat 2020. Obiceiuri și tradiții

Ziua sacrificării porcului aduce multe tradiții care, din păcate, s-au uitat în multe regiuni ale țării. Spre exemplu, femeile nu aveau voie să participe la tăiere, deoarece mila lor ar fi făcut porcul să se stingă mai greu, iar carnea nu ar mai fi fost fragedă.

Un alt obicei care aduce prosperitate în anul ce vine, este călăritul porcului, un joc în care sunt implicați copiii. După ce este pârlit, peste porc se punea o pătură, iar copiii îl călăreau. Tradiția spune că pentru iertarea păcatului, persoana care a tăiat porcul trebuie să rostească următoarele cuvinte: „Ignat, Ignat/ Porc umflat, Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși.”

În județul Teleorman, copiii erau unși pe frunte cu sângele animalului sacrificat, în formă de cruce pentru a fi sănătoși și rumeni în obraji anul care urmează.

Splina porcului putea prezice viitorul. Atunci când acest organ era îndepărtat, toți bărbații amuțeau pentru un minut. Așadar, un capăt gros al splinei prevestea o iarnă grea și o vară cu multe culturi agricole roditoare. Pe de cealaltă parte, un capăt subțire al splinei prevestea o iarnă geroasă, fără zăpadă, urmând un an mai puțin îmbelșugat.

Pomana porcului, cea mai importantă tradiție

Multe tradiții și obiceiuri românești sunt frumoase, însă acest obicei culinar este unul dintre cele mai importante, și cel mai des întâlnit. Astfel, după ce porcul a fost sacrificat și tranșat, cele mai fragede bucăți de porc vor ajunge pe mâinile bucătăresei care le va prăji și le va servi alături de mămăligă. În plus, la pomana porcului se mai servește și mujdei de usturoi și nelipsita țuică fiartă.

O altă legendă ne povestește despre untura porcului negru, folosită de vrăjitoare pentru a face incantații. Se spune că și strigoii erau unși cu untură de porc negru. Tradiția spune că gospodinele împrăștiau mei și grâu în fața casei pentru a ține la distanță vrăjitoarele care voiau să fure belșugul casei.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

You may also like

Comments are closed.

More in Descoperă