APIA

Subvenții APIA pentru apicultură. Care este cuantumul ajutorului pe familia de albine

Subvenții APIA pentru apicultură. Care este cuantumul ajutorului pe familia de albine
Subvenții APIA pentru apicultură. Care este cuantumul ajutorului pe familia de albine

Conform oficialilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în perioada 19 – 24 noiembrie s-au depus 14.747 cereri pentru un număr de 1.377.726 familii de albine cu privire la ajutorul de minimis în sectorul apicol.

Finanțarea vine de la bugetul de stat

Termenul limită de depunere a cererilor de acordare a ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 în sectorul apicol a fost 26 noiembrie 2o21.

„Scopul acestui ajutor este susținerea activității în sectorul apicol pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producţie”, se preciza într-un comunicat MADR.

Suma totală a ajutorului de minimis este de 53.250.724 lei , reprezentând 10.928.829,96 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2020, respectiv 4,8725 lei pentru un euro.

Subvenții APIA pentru apicultură. Care este cuantumul ajutorului pe familia de albine

Totalul este aferent unui număr de 1.657.700 familii de albine, pentru un număr de 17.864 beneficiari care au accesat această formă de ajutor de minimis, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1219/2021 privind aprobarea schemei de Ajutor de minimis pentru „compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol”.

Termenul de plată a ajutorului de minimis este 31 decembrie 2021, fiind derulat prin APIA.

Modificările măsurilor în sectorul apicol

Având scopul de a majora sumele alocate sectorului agricol, s-au modificat plafoanele următoarelor măsuri:

  • „Raționalizarea transhumanței” de la 37 milioane lei la 44,6 milioane lei
  • „Măsuri pentru repopulare: achiziționarea de mătci (regine) și / sau familii de albine pentru apicultură, achiziționarea de suplimente nutritive energo – proteice solide de către stupinele de elită și multiplicare și achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/ multiplicare” de la 44,4 milioane lei la 53 milioane lei.

În plus, s-au completat măsuri și în „Normele de aplicare a Programului National Apicol pentru perioada 2020-2022″:

Achiziționarea de mătci și / sau familii de albine pentru apicultură / Achiziționarea de produse proteice solide pentru familii de albine de către stupinele de elită și multiplicare / Achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in APIA