Venirea toamnei a adus multă muncă în bucătărie pentru persoanele care și-au dorit să își umple cămara cu bunătăți. Fie că vorbim despre murături, zacuscă, dulcețuri sau compoturi, toată munca poate fi în zadar dacă borcanele nu sunt pregătit în mod corespunzător.
Pentru a păstra gustul produsului nealterat, recipientul folosit trebuie să fie foarte bine sterilizat. Se recomandă borcanele de sticlă, fiind cel mai ușor de sterilizat. Totuși, se pot folosi și butoaie de plastic sau de stejar, în special pentru murături.
Sterilizarea corectă a borcanelor
În primul rând, este important să verificăm dacă fiecare recipient are capacul potrivit, de preferință nou sau fără nicio imperfecțiune. Înainte de sterilizarea propriu zisă, borcanele se lasă la înmuiat câteva ore în apă călduță, cu detergent de vase. Apoi se clătesc de mai multe ori, ultima dată folosind apă rece.
Procesul de sterilizare se poate efectua în moduri diferite. Pentru sterilizarea prin fierbere a borcanelor, acestea trebuie puse în apă clocotită timp de cinci minute, cu tot cu capacele acestora. Este important ca borcanele să fie complet acoperite cu apă și să nu se atingă între ele pentru a evita spargerea acestora.
Borcanele pot fi curățate și în mașina de spălat, folosind un program cu temperatură mare. Totuși, nu folosiți detergent în cazul acesta, pentru că pot rămâne pe borcane și pot schimba gustul produsului. De asemenea, borcanele mai pot fi sterilizate în cuptor, la o temperatură de maxim 180 de grade. Puneți un ziar sau un prosop de bucătărie pe grătarul cuptorului, apoi borcanele, la distață unul de celălalt, timp de 20 de minute.
Este important ca borcanele să stea cât de călduțe posibil până în momentul folosirii, așa că nu vă grăbiți să le scoateți. Regula este simplă: în recipientele fierbinți se pun produsele fierbinți, iar în cele reci se pun produse reci.
Al doilea proces de sterilizare
După ce au fost sigilate, borcanele se pun iar la fiert, distanțate între ele prin cârpe sau ziare. Este de preferat ca recipientul în care fierb borcanele să nu stea direct pe flacără, ci pe o tablă.
Borcanele se pot pune și la cuptor, sub o cârpă groasă uscată, acoperite cu o cârpă udă, într-o tavă, timp de jumătate de oră. După ce sunt scoase de la cuptor, borcanele trebuie acoperite cu o pătură groasă și lăsate să se răcească.
Sigilarea borcanelor
Prin sigilarea corespunzătoare, evităm pătrunderea oxigenului. Astfel, evităm apariția bacteriilor și a procesului de fermentare. Capacele trebuie să fie noi sau cât mai curate și înșurubate foarte bine.
Borcanele care au un conținut fierbinte se sigilează imediat ce au fost umplute. Acestea se umple până la gât. Fiecare preparat este diferit, spre exemplu, gemul nu trebuie pus în borcan decât dacă e fierbinte sau la temperatura camerei.
Depozitarea borcanelor de iarnă
Produsele fierbinți au nevoie de o răcire lentă. După ce sunt gata, acestea trebuie depozitate într-o cămară, la un loc răcoros și întunecat. Este recomandat ca borcanele să fie etichetate cu numele și anul în care s-au făcut.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!
MULTUMESC FRUMOS! MULTUMESC!