Compoturile naturale, făcute în casă, sunt un mod excelent de a înlocui sucurile nesănătoase pe care le găsim în comerț. În plus, acestea sunt minunate pentru copii. Fructele dulci sunt delicioase, iar perele au o aromă specială care ne ajută să gătim un compot extrem de gustos.
Ingrediente și cantități pentru compotul de pere
Pentru siropul copotului, vom folosi: 50g zahăr, în jur de 200,300ml de apă, și un pliculeț de zahăr vanilat. De asemenea, se folosesc în jur de 3,4 pere pentru un borcan, în funcție de mărimea acestora, și câteva lămâi din care vom folosi și zeama. Cantitățile sunt recomandate pentru un borcan de compot. La nevoie, dublați cantitățile.
Perele trebuie alese cu mare grijă. Acestea se curăță bine și se lasă la scurs, urmând să se taie în patru bucăți, fără codiță sau cotor. Pentru a păstra culoarea fructelor, puneți într-un recipient cu apă rece bucățile de pere, împreună cu câteva felii și zeamă de lămâie.
Pentru a face siropul, adăugăm într-o cratiță zahărul, apă și câteva felii de lămâie. În plus, se adaugă pliculețul de vanilie și se lasă amestecul la fiert pentru circa cinci minute. Apoi, lăsăm siropul să se răcească un sfert de oră, pentru că acesta nu trebuie pus peste pere dacă este fierbinte.
Între timp, așezăm bucățile de pere în borcan, apoi adăugăm siropul. Pentru un gust și mai deosebit, puteți pune un baton de scorțișoară în loc de vanilie. Înfiletăm bine capacele și punem borcanele la fiert, la bain Marie, pentru jumătate de oră.
Borcanele se lasă la răcit în recipientul în care au fiert la bain Marie, până ajung la temperatura camerei.
Sfaturi esențiale pentru un compot reușit
În primul rând, capacele pe care le folosim trebuie să fie în stare cât mai bună, fără imperfecțiuni sau rugină. În acest fel, acestea vor ajuta la o sigilare perfectă.
De asemenea, este recomandat ca borcanele să aibă parte de o sterilizare corespunzătooare, în apă fiartă. Alegeți fructe de bună calitate, cât mai naturale, de preferat din curte. Acestea trebuie să fie ferme, fără părți stricate sau vătămate.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!
MULTUMESC FRUMOS!