Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul este prăznuit de credincioșii ortodocși pe data de 7 ianuarie, în fiecare an. Conform tradiției religioase, în următoarea zi după un eveniment religios important, se sărbătorește sfântul care a participat.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost cel care l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos în Iordan. Această sărbătoare mai poartă denumirea populară de “Sânt-Ion”,“Înaintemergătorul Domnului” sau“Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
Viața Sfântului Ioan Botezătorul
Conform învățămintelor religioase, Sfântul Ioan a fost văr de trup cu Mântuitorul Iisus. Părinții acestuia nu mai sperau de mult la moștenitori, având deja o vârstă înaintată.
Totuși, în ziua când mama Sfântului Ioan, pe nume Elisaveta a întâlnit-o pe Fecioara Maria atunci când Îl purta în pântece, s-a întâmplat o mare minune. Elisavetei i-a crescut pântecul și l-a născut pe Ioan.
Sfântul Ioan s-a retras în rugăciune, fiind un bărbat la care oamenii veneau pentru sfaturi. Sfântul Ioan îi sfătuia pe oameni să fie cât mai corecți și mulțumiți de viața lor.
Viața lui Ioan Botezătorul a fost curmată la cererea fiicei vitrege a lui Irod. Mama acesteia, Irodiada, a fost trasă la răspundere de Sfântul Ioan, deoarece și-a înșelat primul soț chiar cu Irod Împărat.
La una dintre sărbători, fiica Irodiadei, pe nume Salomeea, i-a dansat lui Irod, iar acesta, drept răsplată, i-a mărturisit că poate cere orice dorește. Salomeea, la încurajarea mamei, a răspuns că dorește capul Sfântului Ioan.
De ziua Sfântului Ioan trebuie să fii vesel
Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri populare a zilei de 7 ianuarie este veselia. Se spune că cine nu se bucură în această zi, va fi trist tot anul. O altă tradiție românească este Iordănitul femeilor, un prilej de petrecere pentru toate femeile din sat.
Cu această ocazie, toate femeile se strângeau la una dintre case, aduceau mâncare și băutură și petreceau până în zori. Astfel, femeile se „iordănesc” întreaga noapte, fiind un moment de sărbătoare și o zi a veseliei.
Sfântul Ioan Botezătorul este protectorul pruncilor, iar femeile însărcinate se roagă pentru sănătatea copiilor lor.
În jur de două milioane de români își sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Ioan. Cele mai cunoscute nume și derivate ale acestora sunt: Ion, Ioan, Ioana, Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica, Oana.
Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul
Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre.
Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.
Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim.
De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune:
„Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.