Trucuri și sfaturi

Semănarea orzului de toamnă: perioada optimă, factori de mediu, irigare

Semănarea orzului de toamnă: perioada optimă, factori de mediu, irigare
Semănarea orzului de toamnă: perioada optimă, factori de mediu, irigare

Semănarea orzului de toamnă este o lucrare care, în România, începe pe data de 15 septembrie și se termină pe 10 octombrie, cu scopul de a respecta condițiile de mediu și climă.

Semănarea orzului toamna

Pentru o producție optimă, semințele de orz trebuie să aibă puritate în procent de 97% și capacitatea germinativă minimă de 80%. De asemenea, se recomandă folosirea semințelor cu greutate mai mare, pentru a micșora șansele atacului tăciunelui zburător.

Semințele trebuie tratate cu substanțe fungicide, pentru a combate dăunătorii. De exemplu, tratarea cu produse mercurice, combinate cu insecticide, ajută la combaterea gândacului ghebos şi a viermilor-sârmă.

Perioada optimă de semănare este cu 40-50 de zile mai calde înainte de intrarea în iarnă pentru o bună înrădăcinare, înfrăţire şi călire. Semănarea târzie are ca rezultat reducerea însemnată a densităţii plantelor.

De asemenea, semănarea timpurie permite atacul făinării și are drept rezultat reducere semnificativă a rezistenţei la iernare.

Perioada semănatului depinde și de gradul de umiditate al solului. Dacă acesta este umed, atunci semănarea se poate realiza la începutul perioadei, pe solurile cu fertilitate mai slabă sau fertilizate mai puţin corespunzător şi mai târziu pe soluri fertile sau bine fertilizate.

Dacă toamna este călduroasă și secetoasă, atunci semănarea se face către finalul perioadei, însă nu mai târziu, pentru a asigura numărul de zile minim necesar orzului pentru vegetaţia de toamnă.

Atunci când solul este irigat, perioada potrivită pentru semănare este între 25 septembrie şi 5 octombrie.

În cazul orzoaicei de toamnă, numărul de boabe germinabile la metrul pătrat trebuie mărit cu 10% faţă de orz, din cauza gradului de înfrăţire mai redus la aceasta.

Semănarea orzului de toamnă: perioada optimă, factori de mediu, irigare

Astfel, la orzul de toamnă, sunt necesare 160-200 kilograme de semințe pe hectar, iar la orzoaica de primăvară, la 160-180 kilograme de semințe la hectar.

Orzul de toamnă şi de primăvară se seamănă la distanţe între rânduri de 12,5 cm, cu adâncimea de semănat obişnuit de 3-4 cm, cel mult 5 cm, asemenea grâului și a celorlalte cereale păioase.

Lucrările de îngrijire pentru cultura de orz

Cultura de orz are nevoie de aceleași lucrări de îngrijire ca cea de grâu. În primul rând, este important să se ia măsuri împotriva băltirilor care pot dăuna culturii. Atunci când culturile sunt dezrădăcinate, este necesară efectuarea tăvălugitului, în perioada primăverii.

De asemenea, buruienile trebuie eliminate prin erbicidare, iar cultura trebuie susținută prin îngrășăminte azotate. Tot în perioada primăverii, cultura trebuie urmărită cu atenție pentru a stabili dacă este necesară reînsămânţare cu orz de primăvara sau cu alte plante, în cazul în care au apărut răririle cauzate de vremea rea.

Densitatea se stabilește prin metoda monoliţilor, în luna februarie. Dacă plantele sunt pierdute în procent de 60%, atunci terenul trebuie lucrat imediat ce este posibil, cu grapele cu discuri şi reînsămânţat cu orz sau cu alte plante care se seamănă în acea perioadă.

Dacă densitatea este în jur a 200 plante înfrăţite/metrul pătrat cultura se menţine, cu condiţia să fie îngrăşată cu 80-120 kilograme/hectar azotat de amoniu şi să fie tratată chimic pentru îndepărtarea buruienilor.

Irigarea

Procesul de udare este foarte important în rândul culturilor de orz, asemenea celor de grâu, în special în perioada semănatului. Atunci când vremea este secetoasă la semănare sau în a doua parte a verii, în perioada toamnei, este foarte importantă irigarea.

Udarea de toamnă se practică atunci când solul este uscat, înainte de semănare sau după, pentru răsărire. În cazul udării înainte de semănat, norma de udare se ridică la 500 metri cubi/hectar. În cazul udării după semănat, norma de udare este de 300-400 metri cubi/hectar.

Conform specialiștilor, fiecare milimetru de apă dat prin udarea de toamnă sporeşte producţia orzului cu 10-15 kilograme/hectar boabe.

Pe de cealaltă parte, udarea de primăvară se execută atunci când, în timpul iernii, nu au existat precipitații. Totuși, în cazul orzului de toamnă, cea mai importantă udare este cea din perioada semănatului.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.