Atât legumele, cât și fructele de toamnă sunt alimente care abundă de nutrienți benefici organismului uman. Specialiștii recomandă să consumăm fructele și legumele atunci când sunt în sezon.
În plus, acestea ajută organismul să lupte împotriva virozelor și răcelilor specifice sezonului rece, dar pot lupta și împotriva altor afecțiuni cauzate de un sistem imunitar slăbit.
Beneficiile fructelor de toamnă
Merele
În perioada toamnei, merele sunt în plin sezon, având un gust mult mai bun decât în restul anului. Merele conțin antioxidanți, atât de importanți pentru sănătate.
În plus, conținutul de vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, B9 și E, fier, calciu, fosfor, magneziu, iod și potasiu ajută la întărirea sistemului imunitar.
Fructele de toamnă care au coaja comestibilă ar trebui să fie consumate cu tot cu coajă, aceasta fiind partea care conține cei mai mulți nutrienți. Pectina, regăsită în coaja merelor, scade nivelul colesterolului și luptă contra bacteriilor intestinale.
Perele
Perele sunt fructe delicioase, cu o aromă minunată și conțin multe vitamine. Pectina se regășește și în coaja perelor, ajutând la detoxifiere și la reglarea tractului intestinal. Perele conțin și carbohidrați și ajută organismul în retenția de calciu, prevenind osteoporoza.
De asemenea, în pere regăsim vitamina K, potasiu, cupru, fibre și proteine, cantități mici de folat, provitamina A și niacină, importante pentru funcția celulară și producerea de energie.
Coținutul de fibre ajută la reglarea digestiei, fiind recomandate persoanelor care suferă de constipație.
Strugurii
Strugurii sunt vedetele acestui anotimp, fiind plini de nutrienți. Specialiștii susțin că strugurii negri, în special, conțin fitonutrienți și flavoide, ajutând la reducerea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive.
În plus, protejează sistemul cardiovascular, reduc inflamațiile din corp, protejează articulațiile și ajută la îmbunătățirea vederii. Conținutul de potasiu reduce tensiunea arterială.
Strugurii conțin proteine, fibre, potasiu, fier, vitamina A și C și antioxidanți. Conținutul de polifenol poate reduce riscul de boli cardiovasculare, reducând presiunea sangvină prin proprietățile antiinflamatoare.
Fructe benefice sistemului imunitar
Dovleacul
Unul dintre cele mai mari beneficii aduse de dovleac organismului este aportul de vitamina A, ajutând la îmbunătățirea tensiunii arteriale și a problemelor legate de prostată.
Datorită conținutului de beta-caroten, substanță regăsită și în morcovi, consumul de dovleac luptă împotriva radicalilor liberi. Semințele de dovleac conțin o cantitate însemnată de fibre dietetice.
Prunele
Prunele sunt fructe pline de nutrienți și este indicat să le consumăm în perioada sezonului rece datorită conținutului de antioxidanți, dar și vitamina A, C si K, potasiu și fibre.
Conținutul de potasiu din prune ajută la detoxifierea organismului, întărind sistemul imunitar și reglând tensiunea arterială. Prunele sunt recomandate și în combaterea anemiei, sunt benefice pentru oase, prevenind bolile de inimă și stimulând memoria.
Unul dintre cele mai importate beneficii ale prunelor este efectul laxativ, stimulând tranzitul intestinal și tratând constipația.
Gutuile
Aceste fructe sunt bogate în minerale precum calciu, fosfor, magneziu, zinc, dar și vitamina A, B și C. Antioxidanții regăsiți în gutui luptă împotriva radicalilor liberi.
Gutuile ajută la lupta contra răcelii și gripei, a febrei și a bacteriilor patogene, având proprietăți antivirale. Conținutul de polifenoli luptă împotriva procesului de îmbătrânire. Combat anemia, stimulând pofta de mâncare.