Casa și Grădină

Cum să plantezi gazonul toamna. Sfaturi pentru o peluză perfectă

Cum să plantezi gazonul toamna. Sfaturi pentru o peluză perfectă
Cum să plantezi gazonul toamna. Sfaturi pentru o peluză perfectă

O grădină cu gazon frumos este o grădină îngrijită. Chiar dacă întreținerea gazonului poate reprezenta o lucrare serioasă, rezultatele sunt pe măsură. Specialiștii recomandă ca gazonul să fie plantat toamna. Pentru a face acest lucru, va trebui să țineți cont de câteva sfaturi esențiale.

Plantarea gazonului toamna

Gazonul se poate planta fie primăvara, în perioada mai-iunie, fie toamna, începând cu cea de-a doua jumătate a lunii august, până la finalul lunii octombrie. Astfel, gazonul nu se plantează nici pe caniculă, nici pe ger.

De asemenea, este important să nu plantați gazon în perioadele ploioase, deoarece ploaia poate deplasa semințele și puteți rămâne cu spații goale. Deși gazonul se prinde mai greu toamna, este un moment optim pentru plantarea lui.

Acest lucru este datorat faptului că gazonul este mult mai sensibil la lipsa de umiditate decât la temperaturile scăzute. Mai mult, gazonul nu va fi afectat de buruieni în sezonul rece. Astfel, în perioada iernii, gazonul are timp să se instaleze, iar, primăvara, va arăta minunat în grădină.

Momentul optim de plantare depinde, totuși, și de zonă și de tipul de sol. Spre exemplu, gazonul ar trebui plantat primăvara în cazul un sol argilor care se încălzește greu.

Dacă solul este nisipos și nu reține apă, atunci procesul de semănare trebuie întrerupt de urgență în perioadele secetoase.

Cum să plantezi gazonul toamna. Sfaturi pentru o peluză perfectă

Un alt factor de care trebuie să țineți cont este așezarea gazonului, fiind nevoie de aspersoare îngropate, cu sistem automat și de o presiune bună a apei. Pentru a le pregăti, veți face trasee adânci de 50-70 cm pe care vor veni ţevile sau furtunele.

Furtunele trebuie izolate, verificate și apoi îngropate în câţiva centimetri de nisip şi cu pământ din grădină.

Pregătirea terenului și semănarea gazonului

Pregătirea terenului este o lucrare foarte importantă pentru un gazon frumos. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de îngrăşământ bogat în fosfat şi potasiu (5-10 kg pentru un teren de 100 mp).

Terenul trebuie alimentat cu îngrășământ cu câteva săptămâni înainte de plantare și săpat la o adâncime de 30-40 de centimetri pentru a elimina buruienile cu tot cu rădăcini.

Semănarea gazonului

Atunci când veți efectua semănarea propriu-zisă, veți avea nevoie să alegeți o zi senină și fără vânt. Un factor important este numărul de semințe semănate – dacă puneți prea multe se vor sufoca și dacă puneți prea puține buruienile vor invada terenul.

Așadar, specialiștii recomandă folosirea între 3 şi 5 kg de seminţe pentru un spațiu de 100mp. Dacă semănați gazonul manual, atunci trebuie să folosiți amestec cu nisip, să împărțiți în două părţi egale şi să semănați de două ori pe direcţie perpendiculară.

În perioada sezonului cald, gazonul se udă în fiecare zi, seara. Tunderea se face când firul ierbii atinge înălţimea de 8 cm.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *