Știri Agricole

De ce se strică gazonul de pe Arena Națională. Stadionul are mereu probleme cu iarba. Cum se îngrijește gazonul

De ce se strică gazonul de pe Arena Națională. Stadionul are mereu probleme cu iarba. Cum se îngrijește gazonul
De ce se strică gazonul de pe Arena Națională. Stadionul are mereu probleme cu iarba. Cum se îngrijește gazonul

 Gazonul de pe Arena Națională găzduiește mai multe meciuri în această perioadă, cât se joacă partidele din Liga Națiunilor. Miercuri, 14 octombrie, România se întrece cu Austria, pe Arena Națională. Gazonul a fost schimbat recent, dar oare cât va dura până va fi din nou afectat? De se strică gazonul de pe Arena Națională tot timpul? Cât costă să înlocuiești gazonul? Cum se îngrijește gazonul pentru a rezista cât mai mult timp? Aflăm, împreună, în continuare.

La debutul Ligii Națiunilor, România a jucat cu Irlanda de Nord, tot pe Arena Națională. La acel moment, starea gazonului era deplorabilă. Imediat după reclamațiile înaintate către Primăria Capitalei, a început procesul de schimbare a gazonului. Nu înainte  ca autoritățile să explice că este normal ca gazonul să fie afectat, din cauza fluxului mare de evenimente care au avut loc pe stadion.

„Primăria Capitalei respinge acuzele nefondate aduse în spaţiul public. Arena Naţională este singurul stadion disponibil în Capitală pentru orice meci important. Toate celelalte stadioane sunt încă şantiere, procesul de modernizare început de Guvernul României fiind încă neterminat. Din această cauză, toate cluburile de fotbal din Bucureşti, dar şi Federaţia Română de Fotbal s-au bazat doar pe Arena Naţională pentru evenimentele din ultimele săptămâni. Pe Arena Naţională au fost 7 evenimente în ultimele 10 zile! Aproape un joc în fiecare zi, pentru că au fost organizate 4 meciuri oficiale şi trei antrenamente. Era normal ca după un astfel de program gazonul să prezinte o uzură la centrul terenului şi în faţa porţilor. În mod normal, perioada de refacere între meciuri a unui gazon natural este de două săptămâni”, se arată într-un comunicat al Primăriei București în septembrie.

Totuși, e normal ca gazonul Arenei Naționale să se strice atât de repede?

Specialiștii spun că gazonul rezistă pe un stadion și ani de zile, dacă e îngrijit cum trebuie. Atunci de ce pe Arena Națională a fost schimbat gazonul pus în urmă cu doar un an, în toamna anului 2019.

 „Acest gazon, incluzând aici achiziția, transportul și montajul a costat în jur de 230.000 – 240.000 de euro. Este suma standard pentru întreaga Europa. Țin să menționez chiar că în comparație cu contractul din 2014, costurile de acum pentru întreținerea gazonului și a celorlalte lucruri necesare bunei funcționari a Arenei Nationale am facut o reducere de aproape 700.000 de euro, deci aproape 1 milion de euro, sumă economisită din care putem face alte activități. Subliniez acest fapt pentru că acum, în 2019, sunt prețuri mult mai mari decât în 2014. Deci consider că anii trecuți se cheltuia foarte mult pentru întreținerea Arenei Naționale”, spunea Gabriela Firea în august 2019, când era primarul Capitalei. De asemenea, la acel moment era în vigoare un contract de 4 milioane de euro cu o firma care va inlocui gazonul Arenei Naționale de câte ori este nevoie. 

Înainte de a fi schimbat în 2019, gazonul de pe Arenă fusese schimbat în 2019.

Anul acesta, inclusiv reprezentanții UEFA au avut de făcut comentarii apropo de starea gazonului.  

Mirel Rădoi susține că trebuie luate măsuri pentru ca acesta să se remedieze și la EURO 2020. Arena Națională va fi gazdă atunci pentru patru partide – trei din grupe și una din optimi.

„Din păcate, gazonul a fost într-o stare destul de critică, dar nu cred că de aceea am pierdut cele două puncte cu Irlanda de Nord, ar fi ca o scuză pentru staff și jucători. Am primit promisiuni că nu se va mai prezenta gazonul în starea asta. Ei au zis că, în două luni, terenul va fi foarte bun. Se ia în considerare schimbarea completă a gazonului. Ar fi apărut o ciupercă, care a afectat terenul și s-ar fi jucat și partida dintre FCSB și Viitorul. Asta a dus la starea gazonului de la meciul cu Irlanda de Nord. Nimănui nu i-a plăcut ce a văzut la televizor. Am înțeles că și cei de la UEFA și-au pus semne de întrebare, pentru că este un stadion care va fi prezent la EURO 2020. Am înțeles că ei vor să fie siguri că la Campionatul European terenul nu va fi în condițiile acestea”, a declarat Mirel Rădoi, antrenorul echipei naționael de fotbal al României.

Cum se îngrijește gazonul  corect

Este posibil ca pe Arena Națională să existe două mari probleme: modul de montare al gazonului și condițiile meteo. Este cunoscut faptul că, deși Arena are acoperiș retractabil, acesta are probleme de funcționare și, adesea, când vremea e potrivnică, acoperișul nu e tras, iar precipitațiile afectează gazonul.

Există două tipuri de gazon, cel care se plasează gata crescut, prin sisteme tip rolă și cel care crește prin însemânțare. Pentru cel tip rolă este esențial materialul pe care e așezat, precum și tehnica de montaj.

În 2017, de pildă, a izbucnit un scandal destul de mare în fotbal, din cauză ca gazonul a fost montat cu câteva ore înainte de un meci, fiind instalat în mare grabă. Drept urmare, în scurt timp, bucăți mari din gazon se desprindeau chiar și în timpul meciurilor. 

O altă problemă ar putea fi și îngrijirea. Gazonul are nevoie de atenție și presupune să se țină cont de factori precum uzură, condiții climatice și de temperatură. Gazonul se tunde ocazional, fiind cosit, mai ales toamna, pentru a stimula creșterea. Așa și rădăcinile se vor fixa mai bine.

Îngrijirea gazonului: atenție la apă! Chiar dacă terenurile de fotbal trebuie să fie uscate înaintea meciurilor, evident, este necesar ca irigațiile să se producă strategic, pentru ca iarbă să primească suficienți nutrienți.

Traficul stabilește nivelul de ingrijire. Nu se calcă pe gazon cu încălțăminte nepotrivită și nu se folosește în alte scopuri decât cel al antrenamentelor și meciurilor. 

Nu trebuie evitate fertilizarea. De multe ori, plantele au nevoie de ajutor pentru a rămâne bogate și sănătoase. Fertilizarea este esențială chiar și pentru gazon.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.