Descoperă

Se spală pe 27 octombrie, după Sfântul Dimitrie?

Se spală pe 27 octombrie, după Sfântul Dimitrie?
Se spală pe 27 octombrie, după Sfântul Dimitrie?

Pe data de 27 octombrie. creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie cel Nou, numit și Basarabov, după satul în care s-a născut. Și în această zi, asemenea zilei de dinainte, este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Astfel, creștinii nu spală nici în ziua de 26 octombrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir, dar nici pe data de 27 octombrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou.

În fiecare an se organizează, în București, pelerinaj la moaștele Sfântului Dimitrie

Sfântul Dimitrie și-a trăit viața în post și rugăciune, dedicându-se în totalitate credinței. Născut într-o familie sărcaă, în apropiere de orașul bulgar Russe, Sfântul Dimitrie s-a retras într-o peșteră unde se ruga neîncetat.

Despre Sfântul Dimitrie se spune că știa când urma să moară, așa că s-a așezat pe un râu, între două pietre. Părinții unei fetițe căreia Sfântul Dimitrie i s-a arătat, au găsit trupul acestuia și l-au depus la biserică.

În anul 1792, moaștele Sfântului au fost depuse la biserica Mitropoliei din București, unde se regăsesc și acum, fiind făcătoare de minuni. Mii de credincioși se roagă la Sfântul Dimitrie, mai ales în perioada pelerinajului.

Credincioșii păstrează cu sfințenie această zi, urmându-i exemplul Sfântului Dimitrie. Așadar, această zi este dedicată postului și rugăciunii. Asemenea Sfântului care ajuta oamenii sărmani și pe cei bătrâni, se spune că, în această zi, este bine să dai de pomană.

Se spală pe 27 octombrie, după Sfântul Dimitrie?

Fiind o sărbătoare de mare importanță, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, pe 27 octombrie, la o zi după ce creștinii sărbătoresc pe Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir, tradiția spune că nu se spală, nu se coase și nu se muncește la câmp sau în grădină.

De asemenea, în această zi trebuie să fim atenți la sufletul nostru, să nu ne certăm și să împărțim ce avem cu oamenii din jurul nostru, în special cu cei sărmani.

Sfântul Dimitrie este considerat ocrotitorul Bucureștiului

Prin prisma faptului că moaștele Sfântului Dumitru sunt depuse în București, acesta este considerat atât ocrotitorul Bucureștiului, cât și protectorului familiilor.

Tradiția spune că, în această zi, icoana Sfântului Dimitrie se așează pe masă și că toți membri familiei se roagă pentru sănătate și prosperitate în anul ce vine.

Rugăciune către Sfântul Dimitrie cel Nou

Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni, laude de mulțumiri aducem ție, noi, nevrednicii. Și ca cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvște-ne pe noi din toate nevoile ca sa cântăm ție. Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Fiind inălțat Sfântule Dimitrie în văzduhurile cerești, privește către cei ce-l roagă pe dânsul și, cu bunătate părintească, tinde milostiva izbăvire din toate nevoile, tuturor celor ce cântă lui Dumnezeu: Aliluia!

Putere cerească umbrind sfintele tale moaște, sfinte părinte, ca dintr-un soare slobozește razele darurilor tuturor celor ce se ating de ele, și pe toți de boli tămăduind cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă