Descoperă

Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov. De ce trebuie să ținem cont în ziua dedicată patronului caselor

Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov. De ce trebuie să ținem cont în ziua dedicată patronului caselor
Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov. De ce trebuie să ținem cont în ziua dedicată patronului caselor

Sfântul Dimitrie cel Nou, prăznuit de creștinii ortodocși la data de 27 octombrie este considerat patronul caselor, cel care apără gospodăriile de furtuni, de atacul animalelor sălbatice și de pagube, dar și ocrotitorul Bucureștiului.

Viața Sfântului Dimitrie cel Nou

Sfântul Dimitrie cel Nou s-a născut în Basarabov, în apropierea orasului Russe, de unde vine și numele sărbătorii. Provenind dintr-o familie fără posibilități, Sfântul Dimitrie își dedica timpul animalelor pe care le scotea la păscut. Se spune că era un bărbat singuratic, dedicat lui Dumnezeu.

Sfântul Dumitru s-a retras într-o peșteră în care a trăit asemenea unui călugăr, concentrându-se pe post și rugăciune.

Legenda spune că Sfântul Dimitrie a simțit momentul în care urma să părăsească această lume și s-a așezat pe marginea unui râu, între două pietroaie, lăsând apa să-l mângâie.

Într-o zi, Sfântul i s-a arătat unei copile și i-a spus că dacă părinții ei îi vor scoate trupul din râu, atunci ea va fi mântuită și va scăpa de duhurile rele. Părinții ei au făcut întocmai, iar moaștele trupului acestuia au fost depuse în satul Basarabov.

Moaștele Sfântului Dimitrie au înfăptuit multe minuni și au fost aduse în Țara Românească, în biserica Mitropoliei București, fiind proclamat ocrotitor al Bucurestiului în anul 1792.

În fiecare an, în București are loc un eveniment religios dedicat Sfântului Dimitrie cel Nou. În acest an, sărbătoarea se va desfășura timp de șapte zile, după următorul program:

  1. În zilele de joi, vineri, sâmbătă şi luni, 25 octombrie, slujbele vor fi oficiate în Catedrala Patriarhală cu un număr de maximum 70 de credincioşi
  2. Marţi, 26 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9,30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală
  3. Miercuri, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Obiceiuri de Sfântul Dimitrie cel Nou

Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov. De ce trebuie să ținem cont în ziua dedicată patronului caselor

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi nu se spală, nu se coase și nu se face curățenie. Credincioșii merg la biserică și dau de pomană sărmanilor.

O tradiție populară spune că, în această zi, se dau de pomană fructe de toamnă, nuci și miere bătrânilor nevoiași, în special celor din aziluri. De asemenea, se spune că ar trebui ca în fiecare casă să existe o icoană a Sfântului Dimitrie.

Icoana se așează pe masă în această zi de sărbătoare, pentru a avea sănătate și noroc în anul ce vine. În mediul rural, în această zi se făcea un foc, întreținut toată noaptea de cel mai vârsnic membru al familiei.

Rugăciune către Sfântul Dimitrie cel Nou

“Auzit-am, Sfinte Părinte, de viața ta cea dumnezeiască; văzut-am și minunile tale și, îndulcindu-ne de facerile tale de bine ce ne arăți în toată vremea, credem în îndrăznirea ta către Dumnezeu, pentru care grăim ție, unele ca acestea:

Bucură-te, doctor iscusit al bolnavilor;
Bucură-te, izbăvirea îndrăciților;
Bucură-te, întărirea bătrânilor;
Bucură-te învățătorul tinerilor;
Bucură-te, mângâietorul celor întristați;
Bucură-te grabnic ascultător al celor ce se roagă;
Bucură-te izbăvitorul celor ce sunt în primejdii;
Bucură-te, noule învățător al vieții celei curate;
Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!”

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă