Rețete

Rețetă turte pufoase ca la bunica acasă

Rețetă turte pufoase ca la bunica acasă
Rețetă turte pufoase ca la bunica acasă

Turtele sunt pâinici delicioase, coapte în tigaie, sau la cuptor, sărate și pufoase. Deși se pot numi diferit, în funcție de zonele țării, turtele sau cococicile sunt formate din aluat simplu iar, în vremurile din trecut, se coceau direct pe plită. Rețeta este foarte simplă, iar rezultatul este uimitor.

Ingrediente necesare turte pufoase

 • 550 g făină albă
 • 25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
 • 375 – 400 ml apă caldă
 • 1 linguriță rasă de zahăr
 • 8 g sare pentru aluat
 • 50 ml ulei (pentru frământat)
 • 5 g sare pentru copt

Mod de preparare turte pufoase

Rețeta de turte pufoase este foarte simplă. Într-un bol încăpător, se amestecă bine toate ingredientele, mai puțin uleiul, până se omogenizează foarte bine. Se frământă un sfert de oră cu mâna, sau cinci minute cu robotul, se adaugă uleiul și apoi se mai frământă încă cinci minute.

Atunci când aluatul nu mai este lipicios, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la crescut, la loc călduț, până își dublează volumul. Atunci când aluatul a crescut, este pufos la atingere și plin de bășicuțe, se poate împărți în patru bucăți.

În timp ce lucrați cu una dintre bucăți, acoperiți-le pe celelalte pentru a nu se usca. Bucata de aluat se pune pe blatul de lucru acoperit cu făină, se aplatizează cu mâinile, aducând marginile acestuia către centru pentru a obține forma sferică. După ce s-a format turta, se întoarce invers, pentru ca partea netedă să rămână în sus.

Apoi, fiecare bucată se întinde cu sucitorul până ajung la grosimea de aproximativ un centimetru, iar diametrul de 18-20 de centimetri. Turtele se pot coace în ceaun, punând sare pe fundul acestuia, acoperit cu capac, în jur de zece minute pe fiecare parte. Fiecare bucată se coace separat. Acestea se întorc după primele șapte minute, atunci când s-au rumenit. Turta va fi fragedă și pufoasă.

Turtele sunt o adiție delicioasă pentru sărbători, asemenea mesei de Paște, iar copiii le adoră, fiind pufoase și gustoase. În plus, acestea se pregătesc ușor, iar rezultatul este extraordinar. Spor la gătit!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  More in Rețete