APIA

Calendar APIA – mai 2021. Subvenții și termene limită pentru agricultori

Calendar APIA - mai 2021. Subvenții și termene limită pentru agricultori
Calendar APIA - mai 2021. Subvenții și termene limită pentru agricultori

Luna mai vizează pentru agricultorii români atât subvenții, cât și termene limită din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Astfel, fermierii se pregătesc să primească ultimele plăți ale Campaniei 2020. De asemenea, în această lună se mai pot depune cererile unice de înregistrare pentru anul 2021.

Calendar APIA Mai 2021

Termene obligatorii APIA 2021

 • 15 mai 2021 – termenul pentru fermierii care doresc să depună documente în scopul completării cererii unice depusă în Campania 2020 pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV), în cazul cultivării de cartofi de sămânță și hamei. După această dată, conform numărului de cereri înregistrate, APIA poate calcula cuantumul sprijinului cuplat pentru toate culturile, urmând să se acorde plățile per hectar pentru aceste scheme de ajutor.
 • 17 mai 2021 – termenul final pentru depunerea cererilor unice de înregistrare la APIA, fără penalizări.
 • 17 mai 2021 – de asemenea, această dată reprezintă termenul limită pentru pentru depunerea cererii de plată în cadrul submasurii 15.1-„Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”, din PNDR 2014-2020.
 • 17 mai 2021 – termen limită pentru fermierii bio

Ziua de 17 mai reprezintă termenul limită pentru înregistrarea operatorilor, la direcțiile agricole județene, în sistemul de agricultură ecologică, conform art.2, alin. (1) din Ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 1253/2013 pentru anul 2021.

Solicitanții care vor depune pentru prima dată cereri în sistemul ecologic și nu aplică pentru sprijin financiar pe Măsura 11 agricultură ecologică nu trebuie să păstreze termenul limită de 17 mai, având posibilitatea de a se înregistra până la data de 15 noiembrie 2021.

Subvenții APIA Mai 2021

În luna mai, în sistemul APIA, urmează a fi aprobate trei scheme de ajutor: ajutorul de minimis pentru legume în spații protejate, ajutorul de Covid pentru bovine și ajutorul de minimis pentru plantele aromatice.

Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) va fi acordat cu două săptămâni mai devreme

Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a luat hotărârea, împreună cu Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ca plata pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) să înceapă cu două săptămâni mai devreme, într-o ședință care a avut loc pe 28 aprilie 2021.

”Am făcut o verificare cu colegii din țară pentru a găsi o soluție să demarăm plățile mai devreme. S-a realizat o centralizare și am constat că fermierii care au solicitat sprijin cuplat au prezentat documentele justificative, așa că am decis să fim alături de agricultori și să începem mai repede autorizările la plată, având în vedere că sumele au fost deja aprobate în ședință de Guvern și publicate în Monitorul Oficial încă de pe 28 aprilie.

Așadar vestea bună pentru fermieri este că începând de joi, 6 mai, dăm drumul la plățile pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV)”, a declarat Adrian Pintea pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO”.

Astfel, solicitanții vor începe să primească subvențiile APIA pe data de 6 mai, nu pe 16 mai, termenul aprobat inițial. În cadrul acestei ședințe, s-au aprobat 87.097.030 de euro, adică 424.380.279 de lei, acordați celor aproximativ 46.000 de fermieri care îndeplinesc condițiile înregistrării.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  More in APIA