Știri Agricole

Marțea Albă: de ce nu se spală și nu se lucrează pământul

Marțea Albă de ce nu se spală și nu se lucrează pământul
Marțea Albă de ce nu se spală și nu se lucrează pământul

Marțea Albă este a treia zi de Paște și prima din Săptămâna Luminată. Aceasta este săptâmâna de după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

A treia zi de Paşte este sărbătoare cu Cruce Roşie în calendarul ortodox. Aşadar, în această zi sfântă nu se spală, nu se calcă şi nici nu se munceşte pământul.

În această zi, femeile din multe zone ale ţării dau de pomana pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu.

Ce se face în Marțea Albă

În Marţea albă, e bine să se mănânce brânză. În această zi nu se face baie, spunându-se că ni se albeşte părul.

În unele zone ale ţării, în a treia de Paşte, finii obişnuiau să dăruiască naşilor şi cumetrii între ei nu numai pască, ci şi colaci. În Moldova, în ziua a treia se întorceau vizitele făcute în prima zi a Paştelui.

În Marţea Albă au loc uscarea şi sfărâmarea Sfântului Agneţ (pâinea de împărtăşanie), sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta şi Marea Joi, din Săptămâna Patimilor.

Al doilea Agneţ este uscat şi sfărâmat după o rânduială specială. După ce este sfărâmat, este aşezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Acest Agneţ este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtăşirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

Conform oranduielilor bisericesti, preotii nu vor citi Psaltirea in aceasta zi si nici in celelalte zile ale Saptamanii Luminate.

Slujbele de inmormantare din aceasta zi, precum si cele din celelalte zile ale Saptamanii Luminate, vor fi facute dupa o randuiala speciala. Slujbelor inmormantarii le vor lua locul slujbele Invierii. Cantarile din cadrul acestor slujbe vorbesc despre trumful vietii asupra mortii.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    1 Comment

    1. Eu una nici nu mai stiu ce se face si ce nu se face,nu zic cu răutate.De mică stiu ca in aceste 3 zile de Paște nu se mătură desi eu azi am maturat pt ca era nevoie,nu se spală rufe decât sambata până la Înălțare…asta cu baia In marțea albă sau a treia zi de Paște,cu brânză ca e bine sa manânci nu am avut habar.Acum fiecare tine de sărbători cum stie si cum a fost învățat,Cate bordeie atatea obicee…

    Comments are closed.