Descoperă

Lacul Ursu Sovata. Ce nu știai despre cel mai mare lac helioterm din lume

Lacul Ursu Sovata. Ce nu știai despre cel mai mare lac helioterm din lume
Lacul Ursu Sovata. Ce nu știai despre cel mai mare lac helioterm din lume

Lacul Ursu din Sovata, județul Mureș este cel mai important lac cu apă sărată din Sovata. Deși mai există alte patru lacuri, printre care Aluniş, Roşu şi Verde, Lacul Negru şi Lacul Mierlei, Lacul Ursu este recunoscut pentru puterile vindecătoare ale apei. Acesta s-a format în anul 1875, construindu-se, 50 de ani mai târziu, stațiunea de tratament Sovata.

Lacul Ursu – cel mai mare lac helioterm din lume

Unul dintre factorii fascinanți legați de lacul Ursu este faptul că se cunoaște cu exactitate data la care s-a format. De asemenea, acesta este singurul lac cu apă sărată care este înconjurat de o vegetație bogată și cel mai mare lac helioterm din lume, cu o suprafață de 40.000 de metri pătrați și o adâncime de 18 metri, iar salinitatea medie este de 250 de grame/litru.

Lacul Ursu este un lac helioterm, însemnând că la suprafața acestuia se formează un strat izolator de apă dulce care păstrează căldura în apa sărată și în plus, împiedică iradierea căldurii în atmosferă, fenomen descoperit la începutul secolului XX și care i-a adus lacului un record mondial.

„Acest fenomen de heliotermie face ca Lacul Ursu să fie cel mai important din Sovata, şi nu numai în Sovata, ci la nivelul Europei şi chiar a globului, este un fenomen unicat. Sunt foarte puţine lacuri care prezintă acest fenomen de heliotermie, Lacul Ursu fiind cel care are cel mai pronunţat efect (…)

Lacul Ursu este cel mai important din staţiune nu numai din cauză că este cel mai mare, atât ca suprafaţă, cât şi ca adâncime, ci este cel mai important deoarece prezintă cel mai pronunţat fenomen de heliotermie. Fenomenul de heliotermie a fost cercetat, studiat intens de institutele de specialitate din ţară, un exponent care realizează o comasare a tuturor cercetărilor şi dau acceptul pentru a se putea folosi sau a nu se putea folosi un zăcământ mineral fiind Institutul Naţional de Balneologie, cu sediul în Bucureşti”, a susținut directorul SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos.

Numele lacului provine de la asemănarea acestuia cu o blană de urs

Modul în care s-a format acest lac este motivul unui alt record mondial, fiind singurul lac căruia i se cunoaște cu exactitate data formării. Acesta s-a format în ziua de 27 mai 1877, în urma prăbușirii unei exploatări de sare, la ora 11 fix.

„La acea dată, 27 mai 1875, doi păzitori de sare adunau fânul, iar la 11:00 a venit o ploaie torențială care a luat fânul și a acoperit gaura respectivă, așa de perfect că și acum există Lacul Ursu. Viața lungă a lacului se datorează și acestui fapt că avem două pârâiașe foarte foarte slăbuțe”, declară Jozsa Andras pentru Agerpres.

Stațiunea Sovata este frecventată de persoanele care suferă de afecțiuni reumatice, endocrinologice și cardiovasculare, iar nămolul de pe fundul lacului este utilizat în mai multe tratamente, având multiple beneficii.

Un alt record mondial de care se bucură lacul, este faptul că se înconjoară de o vegetație bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp. Argila permite dezvoltarea fagilor, ulmilor, stejarilor, carpenilor, dar și a alunilor, merilor, urzicilor, ghioceilor și păpădiilor. În plus, în zona lacului se găsesc cocoși de munte, căprioare, mistreți și capre negre.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    3 Comments

    1. Romanii au destule si din toate. Voi credeti ca nemtii sau ceilalti nu au? Nu mai faceti inviutatie caci vom ajunge pe strazile Euroipei- cersetoti!

    2. Romanii au destule si din toate. Voi credeti ca nemtii sau ceilalti nu au? Nu mai faceti invitatie caci vom ajunge pe strazile Europei- cersetori!

    3. Au,Doamne!Putina minte au unii,nemtii au pe ale lor,noi avem Sovata!ca e mai greu de ajuns asta e rău,cât despre,,cerșetorii la portile Europei,ma ierte,cine vrea ajunge,noi ceilalți muncim din greu ca suntem români,asta e situația,vrem pe cine nu ne vrea!

    Comments are closed.

    More in Descoperă